Kako dizajnirati malu kuhinju, a da pritom bude kuhinja iz snova i sadrži sve što je potrebno za uspješno kuhanje? Dizajniranje male kuhinje može se činiti kao veliki izazov, ali umjesto paničarenja i trošenja vremena na milion pitanja – gdje, kako, što? – duboko udahnite, uzmite kavicu u ruke, udobno se smjestite i pročitajte 17 trikova koje smo sastavili za Vas koji će Vam zasigurno olakšati i pomoći u organizaciji i dizajniranju kuhinje iz snova 🙂

1. Iskoristite obje strane otoka

Otok je odlično mjesto za pohranu, ali katkad se stvari mogu izgubiti u stražnjem dijelu dubokog, nižeg ormarića.

Zato razmislite o korištenju ormarića koji se otvaraju s obje strane ili o plitkim, zasebnim ormarićima sa svake strane, tako da izbjegnete izgubljene posude ili kuhače i olakšate si život 🙂

Iskoristite obje strane otoka - savjeti za malu kuhinju

2. Otvoreni tip otoka

Umjesto tipičnog otoka, pokušajte upotrijebiti otvoreni otok koji sadrži police. Otvoreni tip otoka vizualno povećava malu kuhinju tako da kuhinja izgleda otvorenije, te i dalje daje koristan prostor za pohranu na kojeg možete pristupiti sa svih strana.

Također, razmislite o dodavanju kotačića na otok. Pomičan otok omogućiti će da ga sklonite s puta kada Vam je potrebno više prostora, dodatnu radnu površinu npr. za sjeckanje povrća ili kao stol gdje se mogu ohladiti biskviti dok pripremate tortu 😉 ili ga možete iskoristiti i kao stolić za piće tijekom nekih okupljanja i zabava – besprijekoran multitasking!

3. Kombinirajte tamne i svijetle boje

Možda mislite da je korištenje tamne boje u maloj kuhinji totalna pogreška, ali zapravo stvarajući kontrast s tamnim i svijetlim nijansama možete stvoriti optičke efekte koji ustvari čine malu kuhinju naizgled puno većom!

Korištenje tamno sive boje na stražnjem zidu iza svijetlih/bijelih ormarića, kao u ovom primjeru, uzrokuje da se stražnji zid vizualno odmakne, što zapravo pomaže da zid izgleda udaljenije.

 

4. Dvostruki gornji ormarići

Umjesto da koristite tipične gornje ormariće, razmislite da ih stavite u razinu očiju i postavite još jedan red gornjih ormarića (veće dubine od ovih donjih), kao što je prikazano na slici. Stvoriti ćete više prostora za pohranu onih uređaja, spravica i aparata koje ste kupili na velikoj rasprodaji misleći da će Vam trebati, a zapravo ih nikad niste upotrijebili. Također, vizualno ćete produžiti kuhinju ako su ormarići do stropa.

5. Poluotvorene police

Sviđa Vam se izgled otvorenih polica, ali ne želite izgubiti prostor za pohranu? Možete napraviti nešto poput ovog na slici. Otvorene police sa svake strane, a u sredini običan ormarić. Dobiti ćete željenu funkcionalnost i efektan izgled 🙂

Poluotvorene police za malu kuhiinju

6. Otvorene police

Alternativa trendy otvorenim policama iznad Vašeg glavnog zida ormarića je umjesto toga koristiti otvorene police iznad poluotoka.

Posebno je koristan trik ako imate open space kuhinju zajedno s blagovaonicom i/ili dnevnim boravkom jer imate odličnu preglednost cijele prostorije.

7. Plutajući otok ili poluotok

Ovisno o rasporedu Vaše male kuhinje, ponekad je idealno mjesto za pećnicu ili ladice malo preblizu otoku ili poluotoku, a ne želite ga se odreći.

Izvrsno rješenje je postaviti plutajući dio poluotoka/otoka koji Vam neće smetati ni za otvaranje pećnice ili ladice, kao ni za kretanje, a s druge strane omogućiti će dodatni prostor za rad.

8. Visina gornjih ormarića

Minimalni razmak između gornjih ormarića i radne ploče je 40 cm, ali je preporučljivo da je razmak između 50 i 60 cm. Kada govorimo o visini gornjih ormarića za malu kuhinju, savjetujemo Vam da ih još malo podignete. Tako ćete stvoriti osjećaj prostranosti. Ako ste malo nižeg rasta to će spriječiti udaranje u glavu tijekom kuhanja ili pranja suđa 😉 a ako Vas muči kako ćete doseći najvišu policu – imate dva izbora:

1. na najvišu policu stavite ono što najmanje koristite

  1. uvijek u blizini imajte neki mali stolić ili stolicu

 

Stavljanje gornjih ormarića u visini nape odličan je trik kojim stvarate čistu liniju i dobivate osjećaj prostranosti.

 

9. Stolice bez naslona

Površina koja može funkcionirati i kao stol za uživanje u jelu i druženju i kao stanica za pripremu hrane je odličan trik kako povećati malu kuhinju, ali velike i široke stolice mogu zauzeti previše prostora.

Zato je savjet da se radije odlučite za stolice bez naslona jer ih možete skloniti ispod stola kada Vam ne trebaju.

10. Napravite prolaz

Jedan od učinkovitijih načina i trikova kako da povećate malu kuhinju je otvaranje pregradnog zida kako bi stvorili “prolaz”.

Otvorite pregradni zid za malu kuhinju

11. Organizirajte unutrašnjost ormarića

Mnogi smatraju da su organizatori luksuz u kuhinji i da ih imaju samo velike i skupe kuhinje, no zapravo oni su posebno VAŽNI u maloj kuhinji. Zašto? Organizatori služe kako biste kvalitetno iskoristili sav prostor za pohranu – što je izuzetno bitno za malu kuhinju! U maloj kuhinji hoćete nećete, morate biti odlično organizirani jer nema mjesta velikom neredu.

12. Viseći organizatori

Kad već govorimo o organiziranju stvari, odličan alat je i šipka na koju možete ovjesiti šalice, staklenke za začine, krpe, dasku za rezanje i mnogo drugih sitnica..

13. Polica ispod gornjih ormarića

Na slici možete vidjeti kako su vlasnici odlično iskoristili prostor promjenom dubine zida kako bi stvorili malu zonu skladišta za začine. Plitka polica ispod gornjih ormarića može biti odličan prostor za pohranu malih predmeta kao što su začini, kutija za čaj..

14. Organizacijski pladanj

Ponekad sve što trebate napraviti kako biste povećali malu kuhinju je uredno prikupiti sve male sitnice i predmete na jedno mjesto. Predmete poput stalka za noževe, kojekavih lopatica i kuhača, začina uredno posložite na neki lijepi pladanj i već ćete napraviti veliku razliku u vizualnom izgledu Vaše kuhinje.

Pladanj koji čini razliku u maloj kuhinji

15. Zamijenite radnu površinu s prostorom za pohranu

U svakom dizajnu kuhinje treba razmisliti i odrediti prioritete. Vlasnici ove bijele kuhinje izabrali su veći prostor za pohranu u zamjenu za radnu površinu.

Ako imate dovoljno mjesta za pripremu obroka, to je uistinu sve što Vam treba.

U slučaju da se odlučite na više ormarića, dobra je ideja razmisliti o dodatnom otoku kojeg smo spomenuli na početku.

 

16. Lakša priprema

Ako si ne možete priuštiti redizajn ili novu kuhinju, odličan trik kako stvoriti više prostora za pripremu hrane poprilično je lagan. Ako nemate dovoljno prostora za kuhanje, a istovremeno morate nasjeckati povrće, paziti da nešto ne zagori, oprati suđe jer nemate kuda s njim, jednostavno izvucite gornju ladicu i postavite na nju malu dasku za rezanje (dovoljno veliku da stoji na ladici). Kada završite sa sjeckanjem samo maknete dasku i zatvorite ladicu – odlično, zar ne?

Jedna slična opcija ovoj je da prilikom izrade kuhinje, napravite kao na slici.

Ploća za sjeckanje iz ladice za malu kuhinju

17. Razmještaj nape i štednjaka

Postavljanje nape i štednjaka na otok ili poluotok, a ne na zid, stvara više prostora za pohranu tako da umjesto nape možete staviti još jedan dodatni ormarić.

Razmještaj nape i štednjaka