10 savjeta kako pravilno postaviti rasvjetu

Možda je ova tema postala dizajnerski kliše, ali dobra rasvjeta uistinu je ‘sve’. Osvjetljenje utječe na raspoloženje, koncentraciju i ono najbitnije atmosferu cijele prostorije. Shvatite to ovako – ako je rasvjeta dobra, cjelokupan izgled vašeg doma će se poboljšati. No, prije nego se bacimo na savjete kako pravilno postaviti rasvjetu vašeg doma, a time i raspoloženje, ponovimo nešto o svjetlu u globalu.


Volite li toplo ili hladno svjetlo?

Vjerojatno već znate – ali za one koji ne znaju – svjetlo ima svoju određenu boju tj. temperaturu koja se mjeri u stupnjevima zvanim Kelvin (K). Dakle, kakve će tonove svjetlost odašiljati – tople (žute) ili hladne (plave).

Poželjne temperature za kućnu rasvjetu ovise o učinku koji želite postići:

  • 2.700 K : toplo, slično kao svjetlost svijeće
  • 2.900 K do 3.200 K : toplo, Goldilocks zona (ako ne znate – Google 🙂 )
  • 3.500 K : neutralno
  • 4.000 K : hladno – ovdje počinje oponašanje prirodne dnevne svjetlosti, svjetlo postaje hladnije ovisno o dobu dana.
  • 5.000 K : hladno, hladnije od prethodnog.

Na vama je da odlučite što vam više odgovara. Ako Vas privlače bogate, tople boje ili je vaš dom uređen u tradicionalnom stilu možda bi vam ‘toplija’ svjetlost više odgovarala. Dok s druge strane, moderan i suvremeni dom izgledat će bolje s ‘hladnijom’ rasvjetom.

Sada kada smo ponovili bitne činjenice o rasvjeti, pročitajte savjete kako pravilno postaviti rasvjetu.

kako pravilno postaviti rasvjetu toplo ili hladno svjetlo
Photo: Philip Vile

 

  1.  Razmislite o visini stropa

Poznavanje visine stropa važno je pri odabiru visilica. Neke lampe pakirane su s podesivim kabelima, a druge ne. Nemojte doći u trgovinu nespremni, pa kupiti svjetlo koje visi prenisko ili previsoko. Nepisano pravilo je da dno lampe treba visjeti 20 do 50 cm ispod standardne visine stropa – 250 cm. Za svakih dodatnih 30 cm stropa dodajte lampi otprilike 8 cm.

visina stropa utjece na rasvjetu
Photo: aspenandivy.ca

 

  2. Visilice iznad stola

Prilikom vješanja lampe iznad stola ili kuhinjskog otoka preporučljiva udaljenost od dna lampe do površine stola ili otoka je od 70 cm do 85 cm. Međutim, veličina visilice čini veliku razliku. Manja lampa može čak visjeti i niže, dok neka veća i glomaznija lampa bi trebala biti na većoj udaljenosti.

Nikako nemojte postaviti prenisko inače ćete pri svakom dizanju sa stolice udariti u glavu i time oštetiti lampu 😉

  3. Napravite PLAN

Ako gradite novi DOM iz temelja ili kompletno obnavljate stari KLJUČNO je da razmotrite i napravite plan gdje želite postaviti rasvjetu. To se treba odrediti tijekom početne faze projektiranja! Na primjer, ako želite tri visilice iznad stola u blagovaonici umjesto jedne ili dvije, to treba uzeti u obzir prije početka gradnje, a ne kada za to bude prekasno.

 

  4. Upoznajte i odlučite koji Vam sjaj svjetlosti odgovara

Lampa ne bi trebala biti jedina bitna stavka vašeg razmatranja – tip žarulje jednako je važan. Na početku članka malo smo osvježili pamćenje vezano za temperaturu i boju svjetlosti. Žarulje se razlikuju po vrsti tehnologije, količini svjetla koje proizvode, količini energije koju su potrošile i boji svjetlosti koju emitiraju. Dakle, prema tome razlikujemo halogene, kompaktne fluorescentne i LED žarulje.

Savjet

Ako su zidovi prekriveni hladnijim tonovima, možda biste ih trebali malo zagrijati žaruljama tople svjetlosti. Vrijedi i obrnuto, da biste osvijetlili tamniji prostor dobro bi pristajala hladnija svjetlost.

 

  5.  Osvijetlite stepenice

Dodavanje svjetla na stepenice osobito je korisno noću, ali nije na odmet ni kao dizajnerski trik radi postizanja većeg efekta. Da ne bi bilo da je riječ samo o izgledu, već i praktičnosti, moguće je na više načina dobiti oba. Postavljanjem lampica duž donjeg ruba linije stepenica uz zid, predstavlja idealno rješenje za stepenice koje vode u donje katove ili podrum.

 

  6.  Podno osvjetljenje

Podna rasvjeta nosi dozu luksuza i glamura. Elementi podne rasvjete postavljeni zajedno na odgovarajući način, mogu običan interijer ili eksterijer transformirati u besprijekornu kombinaciju funkcionalnosti i stila.

  7.  Recite DA bojama

Stavljanje lampe u boji, u inače jednostavnoj i jednobojnoj sobi, može dodati zanimanje i dozu zabave u prostor. Boje mogu raditi čuda, pogotovo kada je uključena rasvjeta.

lampe u boji
Photo: lightshop.com

 

  8.  Budite kreativni

Dodavanje svjetiljka kao ukrasnih elemenata pomaže ne samo kao dekorativni ukras u prostoriji već i podiže raspoloženje. Pod uvjetom da je već ugrađena opća rasvjeta, korištenje kreativnih i cool lampi umjesto zidne umjetnosti ili samo kao ukras pomoći će osvjetljenju ambijenta.

  9.  Rasvjeta nad radnim površinama

Rasvjeta nad radnim površinama odnosi se na sve površine gdje obavljate neku radnju, bilo to kuhanje, posao, domaće zadaće, peglanje itd., – fokusirana svjetla su najvažnija gdje god se ti zadaci obavljali. Na slici je soba za pranje rublja i druge zadaće osvijetljena visilicama iznad otoka, rasvjetom ispod elemenata te iznad radne ploče i kvalitetnom količinom prirodne svjetlosti.

  10.  Rasvjeta u ormarima

Kako starimo, pronalaženje i razlikovanje boja u ormaru postaje sve teže. Svjetlosne lampice pomoći će vam razlikovati crnu od mornarsko plave u tren oka, bilo da ne vidite zbog starenja ili jednostavno zbog lošeg osvjetljenja u prostoriji.  Na slici je rasvjeta uključena u cijeloj unutrašnjosti ormara. To stvara kontrast između polica radi lakšeg snalaženja.

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter