Kako urediti podnožje drvca?

Već smo upoznati sa problemom dekoriranja podnožja božićnog drvca s kojim se svake godine suočavate ukoliko kupujete drvce u tegli. Budući da je Badnjak za par dana odlučili smo da je danas savršen dan za ovaj DIY projekt kako biste stigli kupiti sve što je potrebno i osigurati da Vaše drvce bude spremno za Badnju večer.

Podnožje božićnog drvca

Ovaj DIY vrlo je jednostavno prilagoditi Vašem drvcu. Osigurati ćete dovoljno prostora za poklone, sakriti teglu u kojoj je kupljeno te omogućiti lagano zalijevanje Vašeg živog drvca.

Sve što je potrebno za ovaj projekt je bijeli deblji konop, ljepilo, kartonska kutija, igla i crni konop od jute. Volimo kako omotana juta daje efekt razigranosti dok je istovremeno neutrala i može se koristiti iz godine u godinu bez obzira na boju ukrasa i kuglica na drvcu. Umjesto crne možete koristiti bilo koju drugu boju koja Vam se sviđa ili koja najbolje povezuje ostale božićne dekoracije.

Ovisno o veličini tegle Vašeg božićnog drvca prilagodite dužinu konopa i jute. Za ovaj projekt korišten je konop od 20 mm širine, 22 m duljine i malo manje od 50 m crne jute.

Izrežite kartonsku kutiju i napravite oblik po želji (kocka, pravokutnik, krug…). Neka oblik bude 5-7 cm viši od tegle za bor. Zavežite krajeve užeta u čvor kako biste izbjegli listanje ili raspadanje.

Započnite sa polaganjem užeta oko kartona. Kada počnete slagati drugi sloj preko prvog, zalijepite ih jedan za drugi pazeći da se ljepilo ne vidi.

Kada dođete do kraja prvog užeta, podrežite konce skroz do čvora te ga zalijepite za novo uže. Nastavite sa polaganjem užeta do kraja kartonske kutije.

Kada dođete do kraja uklonite kartonsku kutiju. Odrežite oko 60 cm crne jute i umetnite ju u iglu. Sa zadnjim krajem jute, napravite dvostruki čvor oko samog kraja užeta na vrhu oblika. Zatim zabodite vrh igle na uže koje se nalazi ispod i zašijte oko gornjeg reda. Možete šivati u obliku broja osam. Šivajte dok ne budete zadovoljni debljinom i izgledom. Kada završite sa šivanjem, napravite čvor s unutarnje strane i odrežite ostatak jute.

Proizvoljno odredite razmak između redova gdje ćete ušiti još jute. Jedna od mogućnosti je sa slike. Kako god odlučite, budite dosljedni u razmaku i širini šavova.

Na Badnjak, prije nego počnete kititi svoje drvce, neka Vam netko podigne bor dok vi stavite svoj “ovratnik” oko tegle. Ukrasite po želji i uživajte!

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter