Prirodno ili umjetno božićno drvce – Božićno vrijeme

Božićno drvce

Kad je u pitanju uređenje doma tijekom božićnih blagdana, drvce je neizostavni dio. Kada postavljate drvce tijekom blagdana, jeste li ikada razmišljali o ekološkom utjecaju istog? Tokom zadnjih godina vodilo se dosta debata oko toga koje drvce je bolje? – Prirodno ili umjetno božićno drvce? Izdvojili smo za Vas sve negativne i pozitivne strane oba izbora.

Povijest Božićnog drvca

Najpoznatije uvjerenje je da je jedne večeri, protestantski reformator iz 16.stoljeća, Martin Luther, hodajući prema kući primijetio sjaj zvijezda koje su svjetlucale usred zimzelena. Taj prizor ga je toliko zadivio da je odlučio isto to prirediti za svoju obitelj. U glavnoj sobi je podigao stablo i ukrasio njegove grane upaljenim svijećama.

Veliki pokret krenuo je istog stoljeća kada su pobožni kršćani donijeli ukrašena stabla u svoje domove. Postojala je i varijanta u kojoj su gradili božićne piramide od drva te ih ukrašavali biljkama i svijećama.

Prirodno božićno drvce

Prirodno ili umjetno božićno drvce

Kada pričamo o umjetnim Božićnim drvcima, najveća briga su materijali od kojih je drvce proizvedeno – plastika. Za plastiku je potrebno oko 1000 godina da se razgradi. Za proizvodnju jednog umjetnog božićnog drvca potrebno je 8 puta više energije nego za proizvodnju prirodnog. Većina umjetnih drvca je proizvedeno u Kini, dok su prirodna drvca većinom lokalne prirode. Kako bi umjetno drvce bilo ekološki isplativo potrebno je da ga koristite minimalno dvije godine, a idealno je čak do 9 godina.

Ekološki razlozi zbog kojih se čini kako je umjetno drvce bolje rješenje nego sječa prirodnih drvca zapravo nisu onakvi kako zamišljate. Prirodna božićna drvca koja imate u svojem domu su uzgajana baš za tu namjenu, s toga nema prijetnji krčenju šuma.

„Jednom kad ga posječe, poljoprivrednik će na tomjesto zasaditi barem jedan. Drveća pružaju mnoga blagodat za okoliš kako rastu, čisteći zrak i osiguravajući vodna polja i staništa za divlje životinje“.

Iako je miris prirodnog drvca nezamijenjiv, umjetno božićno drvce je odličan izbor ako se radi o alergijama na bor. Bor sadrži puno eteričnih ulja koja imaju sposobnosti izazivanja netrepeljivosti u tijelu. Iako postoje „umjetni mirisi prirodnog drvca“ to je daleko od pravog prirodnog.

Jedna od prednosti prirodnog božićnog drvca je to što svako jutro kad se probudite, ono može poprimiti drugačiji oblik od večeri prije.

Generalno gledano, pravo božićno drvce uvijek će biti bolja opcija ukoliko se kupi lokalno i pravilno reciklira. Na kraju danu, božićno drvce je samo minijaturna kapljica u ekološkom pogledu utjecaja na okoliš.

Nakon što ste odabrali drvce, potrebno ga urediti. Kako da sami izradite ukrase, pročitajte ovdje:

Češer kao prekrasna božićna dekoracija

Anđeli od papira

Sušene naranče kao ukras za bor

Drveni ukras u obliku dijamanta

 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter