Uređenje dječje sobe – igra ili težak posao?

U današnje vrijeme sve je poskupilo.. od mlijeka i kruha do odjeće i obuće, a da ne pričamo o stvarčicama koje su namijenjene za neki naš gušt. Imaju li uopće roditelji s malom djecom vremena za gušt?! Koliko je skup život s malom djecom samo roditelji znaju.. Što je sve potrebno djetetu? Gdje je granica i kada je vrijeme za reći ne tim prekrasnim moležljivim okicama? Biti roditelj uloga je za cijeli život. Ne staje kada dijete više i nije dijete nego navrši 18. Kada krene zarađivati svoje novce i odseli se od doma. Kada kaže sudbonosno DA, kada i sam postane roditelj. Ta uloga nikada ne prestaje i zato kao roditelji želimo pružiti sve u našoj mogućnosti i omogućiti mu život bolji od onog što smo mi imali. A prvi korak svega toga je uređenje dječje sobe.

U želji da im pružimo sve što oni žele, skoro svi nailaze na prepreke. Bilo da je riječ o nedostatku inspiracije ili o vječitom nedostatku financija ili pak nečem trećem. Dakako, mi smo ovdje kako bi Vam pomogli na području inspiracije i nekim savjetima pomoći gdje i kako uštedjeti. Nadamo se da će Vas ovaj članak nadahnuti i usmjeriti na pravi put pri uređenju dječje sobe. Ukoliko budete zatrebali stručnu pomoć, slobodno nas kontaktirajte. 

Uređenje dječje sobe

Uređenje dječje sobe (kao i svakog kutka doma) za mnoge može biti prilično izazovno i frustirajuće. Želite ugoditi svom klincu pa ju urediti kako on želi, a opet morate paziti na sigurnost, neku Vašu estetiku (ipak svatko ima svoj ukus), kvalitetu namještaja i namjenu, pa naravno i na financije. Kako to sve uskladiti i kako ju bez muke urediti, a da i Vi i Vaše djetešce bude sretno? Mi imamo rješenje 🙂

*Za sve koji nisu roditelji i zalutali su na ovaj članak, samo nastavite čitati, nikad ne znate kada ćete i sami postati roditelj 😉

Dječja soba

Prvo i osnovno pravilo – UKLJUČITE DJECU U uređenje dječje sobe

Ako uključite djecu u dizajn njihove sobe od početka, velika je vjerojatnost da ćete izbjeći prigovore i svađe.

Čak i mala djeca mogu i žele pomoći i sudjelovati u odabiru slika na zidu, malih detalja ili posteljini. Mnogi će reći, kupite neutralnu posteljinu i dijete će ju moći koristiti i sad i za 5 godina. Da ok, sve štima, ali zar nije bolje dati im mogućnost odabira posteljine nego nečega što je uistinu trajno? Kao npr. radni stol ili krevet. Posteljina nije skupa i nećete osjetiti toliku promjenu u novčaniku ako kupite svake godinu jednu hahah. Uostalom, pričamo o dječici od 3-10 godina koji možda žele imati svoje heroje i uzore u sobi. Osjećaju se sigurno i bezbrižno pa zašto im to onda ne bi priuštili? Zbog estetike i trendova?

 

Kreveti na kat – DA ili NE

Ako je Vaše najstarije dijete starije od 6 godina – tada možete razmišljati o krevetu na kat. 6 godina je najmlađa preporučena dob za gornji krevet. Krevet na kat će omogućiti više prostora za igranje, a većina djece je oduševljena zbog kreveta na kat.

Ako kasnije planirate dati svakome svoju sobu, najbolje je da kupite krevete koji se kasnije mogu razdvojiti na dva kreveta.

 

Uređenje dječje sobe je kreativan zadatak

Budite kreativni s prostorom kojim raspolažete. Da biste maksimalno iskoristili prostor i našli neku savršenu ravnotežu, možda biste mogli razmisliti o namještaju po mjeri.

U sobama poput ove, vrlo je teško pronaći točne dimenzije. Dizajner je osmislio platformu za dva odvojena kreveta. Sa svake strane kreveta, postavljen je niz ladica kao i ispod samih kreveta, što je i više nego odličan način da sve ostane uredno i čisto.

Ako je soba poprilično mala, razmislite o postavljaju tzv. galerije gdje možete staviti krevet, a ispod radni stol ili kutak za igru/čitanje/učenje. To ne mora nužno biti skupa investicija, uz pomoć muža/žene ili brata/sestre, prijatelja/prijateljice možete se odlučiti za DIY verziju i sami urediti dječju sobu.

 

Paleta boja za dječje sobe

Jedna od važnijih odluka pri samom početku uređenja dječje sobe je odabir boja. Dopustite djeci da pomognu izabrati boje. Odličan način da ih uključite u proces dizajna i da ih zainteresirate za njihovu novu sobu. Ako se dvoumite oko dječjeg izbora, odredite 3 po Vama moguće kombinacije i onda dajte djetetu da izabere. Dijete sretno i Vi sretni.

Siguran način za početak je odabir neutralne baze – na primjer, bijele ili sive – zatim dodati boju ili dvije po želji. Neki roditelji se odlučuju za onaj svima poznati klasičan odabir boja – roza paleta za djevojčice, a plava za dječake. No evo nekih od kombinacija koje ne uključuju samo rozu i plavu 😉

 

Dodajte slojeve

Tepisi su savršena polazna točka za dodavanje slojeva u dječju sobu. Jednostavnost je najbolji izbor kada se radi o dizajnu, pogotovo zbog hrpe igračaka. Ne samo da je lakše pronaći izgubljene heroje i princeze već se bolje slaže s ostatkom sobe. Budite sigurni da odaberete tepih koji je izdržljiv i koji se lako čisti. Ako ne znate kako odabrati -> http://domzamene.com/tepih/

 

Zavjese

Kao i u bilo kojoj drugoj sobi, izbor zavjesa u dječjoj sobi vrlo je važan. Za dječje sobe postoje dva jednostavna izbora. Tamo gdje su zidovi neutralne boje, koristite zabavan uzorak ili jaku boju kako biste stvorili kontrast. Ako su na zidovima tapete s dizajnom, izaberite zavjese koje su malo suptilnije.

Zabavni kutak dječje sobe

Ljepota kod uređenja dječje sobe je da se i Vi možete igrati i zabaviti. Iskoristite svoju razigranu stranu i pustite kreativu van. Postoji toliki izbor zabavnih DIY projekata koje možete napraviti sami ili s djetetom. Jedan od njih je imitacija školske ploče po cijelom zidu. Zid će postati mjesto gdje djeca mogu izražavati svoju kreativnost i razvijati moždane vijuge. Može im služiti za igru, za učenje ili kao podsjetnik na neke obaveze. Čak i kada dijete poraste zid može biti odlična ideja. Što se tiče uklanjanja, jednostavno obojite zid.

Kutak za čitanje

Svjesni smo da nažalost sve više i više djece provodi vrijeme za laptopom, Ipadom i mobitelom nego za knjigom. Nekima je to olakšanje, nekima tužna realnost. No bilo kako bilo, ako je Vaše dijete mali knjiški miš, razmislite da mu u sobu postavite neki mali udobni kutak gdje može čitati u miru i zalutati u prekrasan svijet knjiga. Postavite beanbag na topli tepih i pored policu s knjigama. Dopustite dječici bezbrižno maštanje dok još možete. Vjerujte, vrijeme leti kao ludo…

Napravite malu galeriju

Osigurajte zanimljivu žarišnu točku vješanjem njihovih umjetničkih djela na tanke špage ili žice.

Premjestite radni stol/područje za igru negdje drugdje

Ako je u sobi dvoje djece različitih godina, savjet je da radne stolove ili područje za igru, ako možete, premjestite negdje drugdje u domu. Zašto? Starije dijete treba pisati domaću zadaću ili učiti, a mlađe se želi igrati. Jedno smeta drugome pa kako biste izbjegli svađe ili ne daj Bože ‘tučnjavu’ odredite mjesta za igru i mjesto za rad.

Evo još par slika koje će probuditi inspiraciju za uređenje dječje sobe!

 

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter