Koronavirus – Savjeti za čist dom bez virusa

Koronavirus - Čist dom

Koronavirus (COVID-19) je svojim širenjem postao glavna vijest u cijelome svijetu, osobna higijena nikada nije bila bitnija. Svi znamo da jednostavne mjere kao što su pranje ruke i upotreba dezinfekcijskih sredstava mogu pomoći u zaustavljanju širenja ove i drugih bolesti no kako su neke klice sposobne preživjeti na tvrdim površinama nekoliko sati – pa i dana – potrebno je održavati i dom čistim i dezinficiranim. Kako biste smanjili rizik od obolijevanja, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje poduzimanje mjera za dezinfekciju površina koje se često dodiruju i rabe, poput kuhinjske radne površine, kvaka, mobitela, wc-a, daljinskog upravljača itd. Dijelimo ss vama savjete  kako ukloniti koronavirus što brže i efikasnije te vas molimo da se pridržavate svih mjera prevencije. Jako je bitno da se spriječi širenje virusa i da pazite na svoje i tuđe zdravlje.

Prvo očistite, zatim dezinficirajte

Koriste ovu metodu – prvo očistiti, zatim dezinficirati – kako biste se riješili potencijale prijetnje virusom na kuhinjskim površinama, stolovima i kupaonskim površinama, tako da uklonite prljavštinu, prašinu ili ostatke hrane. Za čišćenje površina raspršite alkoholni ocat, a zatim obrišite krpom, krpom od mikrovlakana s toplom vodom ili krpu za čišćenje namočenu u otopinu deterdženta te. Za dezinfekciju virusa i bakterija, imunolog sa sveučilišta Middlesex dr. Darshna Yagnik kaže: “Koristite dezinficijens na bazi alkohola ili medicinski alkohol (70-postotni etanol). Alternativno, koristite izbjeljivač koji sadrži natrijev hipoklorit razrijeđen u hladnoj vodi.”

Ostavite cipele kraj vrata

Cipele ne nose samo prljavštinu u naše domove – one također imaju potencijal uvesti klice virusa. Iz tog razloga, najbolje je ostaviti cipele kraj vrata i redovito čistiti hodnik te sve ostale podove. Započnite s usisavanjem ili brisanjem poda kako biste se riješili nečistoća, a zatim obrišite krpom i dezinfekcijskim sredstvom ovisno o vrsti poda.

Nemojte zaboraviti čišćenje površina koje učestalo koristite

Lako se sjetiti da očistite i dezinficirate očite i vječito zaprljane dijelove doma, poput zahoda i kuhinjskih površina. Ali i druge površine koje učestalo koristite također zahtijevaju pažnju – kvake, ručkice, prekidači za svjetla.

Koristite medicinski alkohol za brisanje ručkica i kvaka, a zatim ih temeljito osušite čistom krpom. Ako koristite izbjeljivač s natrijevim hipokloritom, obavezno nakon čišćenja dobro isperite. Iz očitih i svima poznatih razloga električne sigurnosti, nikada nemojte ništa prskati izravno na prekidač. Umjesto toga, napravite otopinu u staroj boci s raspršivačem i lagano je pošpricajte po krpi od mikrofibra, a zatim prebrišite prekidače i utičnice.

Obratite pažnju na tehniku

Tehnika koju koristi cijela obitelj, poput kućnog telefona, daljinskog upravljača, kontrolera i PlayStationa, radija također može biti magnet za mikrobe. Da biste ih očistili, uklonite prašinu mekanom krpom, a zatim pomoću mokre krpe od mikrofibre obrišite prljavštinu te prebrišite čistom krpom s dezinfekcijskim sredstvom. Za područja između gumba možete koristiti pamučne blazinice.

Učestalo korištenje daljinskog
Foto: Pexels.com

Koristite parne čistače

Para je sjajan saveznik u borbi protiv mikroba, a istovremeno može pomoći u uklanjanju prašine i prljavštine. Parni čistači mogu se koristiti na različitim površinama. S odgovarajućim nastavcima mogu se koristiti i za čišćenje napa, ploče za kuhanje, osvježavanje tepiha.

Temeljito očistite krpe za čišćenje

Ovo je potrebno posebno naglasiti! Također, savjetujemo da imate više krpa ovisno o broju prostorija te da ne koristite samo jednu za sve. Krpe od mikrofibre najučinkovitije će očistiti prljavštinu ako ih upotrebljavate s toplom ili vrućom vodom. Krpe od mikrofibre koje se svakodnevno koriste moraju se jednom tjedno strojno prati. Najprije ih isperite da se ukloni prljavština iz vlakana, a zatim ih bacite u perilicu.

Krpe za čišćenje koronavirusa
Foto: Pixabay.com

*SAVJET PLUS

Koronavirus će teško protiv sredstva za dezinfekciju na kojima piše da ubijaju 99,9% bakterija i virusa ostavite da djeluju najmanje jednu minutu, idealno tri minute kako biste ih maksimalno iskoristili. Siguran dom je čist dom!

Više o koronavirusu možete pročitati na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter