Ključne dimenzije za spavaću sobu

Kada smo vas pitali na našim društvenim mrežama koja riječ najbolje opisuje spavaću sobu, većina vas je odgovorila – krevet, zatim san, pa odmor i čista posteljina, ljubav s voljenom osobom itd… U spavaćoj sobi provodimo najviše vremena od bilo koje druge prostorije u domu. Iako većinu vremena spavamo, u spavaćoj sobi završavamo i započinjemo svoje dane. Organiziran, uredan i funkcionalno raspoređen prostor može vam poboljšati raspoloženje kada trebate zaspati te pripremiti vas za dobar početak kada se probudite.

Planiranje uređenja spavaće sobe započinje znanjem standardnih veličina kreveta, te njegovim odabirom što prema dizajnu, što prema cijeni. Ostali namještaj za spavaće sobe dolazi u raznim veličinama. Jednom kad odredite dimenzije svoje sobe i kreveta, možete početi razmišljati o donošenju odluka vezanim za noćne ormariće, ormare, komode itd.

Kreveti

King size kreveti

King size krevet za spavaću sobu
Photo: Houzz

Pružaju veliku udobnost za dvije osobe i dodatni prostor za one koji su skloni razbacivanju dok spavaju. Svi kreveti dominiraju u sobi, ali king size krevet zahtijeva posebnu estetsku pažnju. Gledano po našim standardima, kreveti veličine 180×200 i 200×200 cm spadaju pod kategoriju king size kreveti, može se pronaći i veličine 220×220 cm. Također, za bilo koju veličinu kreveta može se pronaći produžena verzija uzglavlja s ugrađenim noćnim ormarićima.

Bračni ili francuski kreveti

Ovisno o prostoru s kojim raspolažete, bračne krevete možete pronaći u dimenzijama od minimalno 140×200 do 160×200 cm. Ako tražite više prostora i dodatnu udobnost, svakako se odlučite na veći krevet.

Bračni ili francuski krevet za spavaću sobu
Photo: Houzz

Kreveti za jednu osobu

Standardne dimenzija kreveta za jednu osobu su 90×200, 100×200 i 120×200 cm. Madrac širine 90 ili 100 cm zove se Single size i on je standardni madrac za dječje sobe koje će postati tinejdžeri, tinejdžerske sobe, studente i pojedince koji jednostavno vole manji krevet. Single size krevet savršen je i za vlasnike apartmana kao i za hotele, jer takvi kreveti imaju dvostruku namjenu. Osim za pojedinca, mogu se spojiti čime se dobiva bračni krevet.

Krevet za jednu osobu za spavaću sobu
Photo: huntingforgeorge.com

Kreveti na kat

Kreveti na kat odličan su izbor ako imate sobu manjih dimenzija i potrebu za dva kreveta.. Oni pružaju maksimalnu iskoristivost prostora te su zbog toga najčešći izbor u dječjim sobama. Što se pak dimenzija tiče, pretežito su to single size kreveti samo kombinirani kao kreveti na kat.

Krevet na kat za spavaću sobu
Photo: mocka.com

Krevetić

Photo: founterior.com

Krevet najmanjih dimenzija zove se krevetić. Najčešće dimenzije su 120×60 i 140×70 cm. Debljina madraca varira ovisno o vrsti krevetića i samog madraca. S jedne je strane potrebno osigurati slobodan pristup krevetiću minimalne širine 60 centimetara. Ako ste trenutno pri uređivanju dječje sobe, ovaj članak je idealan za vas.

Uzglavlje kreveta

Photo: porada.it

Uzglavlje kreveta vrlo je praktično, pogotovo ako ste jedni od onih što čitaju u krevetu prije spavanja. Pretežito je visina uzglavlja od 90 do 120 cm, a ako se krevet radi po mjeri, iz estetskih razloga uzglavlja mogu ići i do stropa.

Savjet PLUS

Prije nego što kupite krevet i madrac, računajte da na dimenzije madraca minimalno treba dodati šest do 10 cm, koliko obično zauzima okvir kreveta. Oko kreveta treba biti minimalna širina slobodnog prostora za prolaz 60, 75 cm. To je vrlo važno da bi se moglo pristupiti krevetu, a ne da noću, ako idete na zahod, preskačete partnera i budite ga. Također, to omogućuje da lakše namjestite krevet.

Klupe za spavaću sobu

Klupa za spavaću sobu
Photo: jenniferpaccainteriors.com

Ako ste ljubitelj američkih spavaćih soba, možda vam je na popisu želja klupa u podnožju kreveta. Klupa je savršeno mjesto za obući čarape bez gužvanja svježe napravljenog kreveta. Klupe mogu biti različitih veličina, a najbolje je da se uklapaju u širinu kreveta te ostavljaju dovoljno prostora za prolaz.

Noćni ormarići

Noćni ormarić za spavaću sobu
Photo: universalfurniture.com

Dimenzije noćnih ormarića variraju, od 40-60 cm širine i 30-40 cm dubine. Kada je riječ o visini, obratite pažnju na visinu kreveta i madraca. Idealno bi bilo da vrh Vašeg noćnog ormarića bude približno iste visine kao i vrh madraca. Ipak najčešće visine su 35-60 cm. Manji noćni ormarići trebaju se koristiti u manjim prostorima i s nižim krevetima.

Ormari

Ormari se također razlikuju po veličini, ali najvažnije što trebate uzeti u obzir pri planiranju spavaće sobe je da treba postojati zid za krevet i zid za ormar. Ormare možete pronaći od čak 90 cm širine, međutim većina ljudi preferira ormare od 150 cm pa nadalje. Ako imate spavaću sobu manjih dimenzija svakako razmislite o ormarima po mjeri radi što bolje iskoristivosti prostora i većoj mogućnosti prostora za pohranu. Naši klijenti se, u većini slučajeva, odlučuju za namještaj po mjeri jer naši dizajneri i izvođači maksimalno iskoriste prostor prema njihovim potrebama.  Slobodno se javite ako trebate stručnu pomoć. 

Ormar za spavaću sobu
Photo: deanewardrobes.co.uk

Stolice

Stolica za spavaću sobu
Photo: Houzz

Tko ne mašta o maloj, udobnoj, tapeciranoj stolici u koju se može zavaliti prije spavanja i pročitati neku dobru knjigu? Stolice daju dodatnu dimenziju u spavaćoj sobi. Pri planiranju, osigurajte oko 60 cm za širinu te oko 70 cm za dubinu stolice, plus potreban prostor za cirkulaciju.

IDEJE ZA RASPORED SPAVAĆE SOBE

Raspored namještaja za spavaću sobu
Photo: pinterest.com
Ideja za raspored namještaja u spavaćoj sobi+
Photo: engineeringdiscoveries.com
Raspored u spavaćoj sobi
Photo: icustomdesigns.com
Tlocrt ideja za spavaću sobu
Photo: pinterest.com
Ideja za spavaću sobu
Photo: pinterest.com
Raspored namještaja u spavaćoj sobi
Photo: pinterest.com

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter