Dom u potkrovlju – kako ga urediti?

Skoro svi koji imaju potkrovlje – bilo cijeli dom, bilo spavaća soba ili gostinjska soba koju napokon želite urediti – muku muče kako urediti potkrovlje. Kako iskoristiti svaki centimetar, a da pritom izgleda kao cjelina? Kako osigurati dovoljno svjetlosti u potkrovlju? Kako detaljima postići dom iz snova?

Uredite svoje potkrovlje uz našu pomoć!

Ormari u potkrovlju

Kada je riječ o ormarima u potkrovlju, većinom se ljudi odlučuju na ormare rađene po mjeri. Spušteni strop, krovni prozori i svjetlo uvelike ograničavaju vaše mogućnosti, stoga je najbolje poslužiti se trikovima i maksimalno iskoristiti svaki cm.

ormar u potkrovlju
Photo: pennyallendesign.co.uk

Također, ako je potkrovlje male kvadrature, obojite ormare u istu boju kao i okolne zidove da se uklopi.

 

Iskoristite doslovno svaki milimetar kada radite ormare po mjeri. Prije nego se odlučite na jednostavan dizajn ravnih ormarića, razmotrite neke alternative kao što je ovaj predivan dizajn. Ne samo da izgleda zanimljivije, nego i stvara policu.

ormari u potkrovlju
Photo: Philip Vile

Teško dostupni kutevi

Dok je maksimiziranje spuštenih stropova mudar potez, nitko ne želi vući ljestve iz garaže, balkona ili stolicu iz blagovaonice svaki put kada trebate nešto na visini. Isplanirajte to unaprijed. Može biti odličan dodatak vašem dizajnu 🙂

Razmišljajte izvan okvira

Još jedna mogućnost za uštedu novaca i povećanje prostora za skladištenje je da podijelite prostor s malim stupićima i koristite lijepe košare i tamo pohranjujete stvari (ne morate ovu ideju upotrijebiti kao na slici, možete to napraviti u dnevnom boravku ili dječjoj sobi pa tamo pohraniti dječje igračke).

prostor u potkrovlju
Photo: aparchitecture.co.uk

Pregradbeni zid

pregradbeni zid u potkrovlju kao ormar
Photo: Philip Vile

Ako ste još u fazi planiranja, razmislite o pregradi za stvaranje walk in closet-a. Ako imate iznimno velik prostor, to možete učiniti s obje strane sobe i tako olakšati uređenje u ostatku sobe. Npr. sa svake strane ormari -jedan za nju, drugi za nju i njega 😉 – unutar pregrada smjestite krevet i noćne ormariće. Naravno pazite na količinu svjetlosti. Ako su prozori samo s kosih strana, nemojte pregraditi s obje strane jer ćete potpuno blokirati svjetlost.

 

Pregradbeni zid no.2

Drugi način kako da napravite sobu četvrtastom jest da stavite pregradbeni zid koji ima otvoreni pristup “skrivenom” ormaru. Iako se na slici ne vidi strop, možete primijetiti kako je zamišljena pregrada. Veličina ovisi o dimenziji vaše sobe.

 

Ostavite grede vidljive

Ako za to imate mogućnost i želite svom potkrovlju podariti industrijski ili rustikalni štih, ostavite vidljive nosive grede. Možete ih bojati u bijelo pa stvoriti malo lakši ugođaj.

Ako ih baš želite istaknuti, obojite ih kontrastno u odnosu na boju zida. Probajte ih uklopiti s bojama ostatka stolarije. Kako bi dodatno stvorili iluziju veličine preporučljivo je da imate što svjetliji pod.

 

Razmislite o dekorativnim stropnim oblogama

Ako nemate žarišnu točku kao što je kamin, novoizrađeno potkrovlje može se činiti hladno i beživotno. Pa zašto ne biste uzeli u obzir dodavanja dekorativnih stropnih obloga poput ovih na slici?  Dodaju osjećaj topline i razbijaju dosadu.

stropne obloge u potkrovlju
Photo: JudyG Designs

Mali detalji = velika promjena

Manje je više u malim prostorima, a pogotovo kada je riječ o neobičnim kutevima i neiskorištenom prostoru. Mnogi klijenti gledaju online namještaje u velikim prostorima i žele točno tako kako vide na slici, ali ne zaboravite da to ne mora biti tako u stvarnosti. Odaberite namještaj sukladan veličini prostora – ne zaboravite izmjeriti namještaj prije konačnog odabira. Svakako obratite  pozornost na odabir boja i detalja. Ukrasna vaza i svježe cvijeće ili dekorativni svijećnjak može učiniti veliku promjenu.

U najnižim dijelovima potkrovlja najbolje je postaviti garnituru, krevet, radni stol ili kutak za čitanje.. U dijelovima ispod 170 cm visine izbjegavajte bilo kakvu funkciju prolaza, organizirajte ih u atraktivne kutke za detalje, police i dekorativne elemente.

 

Dvije etaže

Ako je vaše potkrovlje jako visoko, možete ga urediti na dvije etaže. Donji dio možete iskoristiti za kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, a gornji dio može postati spavaća soba, ured – ovisno o veličini prostora.

dvije etaže u potkrovlju
Photo: decoist.com

Prozorski kutak za odmor

Ako imate bočni prozor, a ne samo krovne, ovo je savršena prilika za izradu prozorskog sjedala s ugrađenim prostorom za pohranu. Ne samo da ćete osigurati dodatni prostor za pohranu već bi si stvorili i kutak za odmor.. Pored toga možete staviti policu s knjigama ili ako niste tip za knjige, stvorite si kutak za movie night. Sve što vam treba je dekica, jastuci za udobnost i dobar film.. Pa ako si sami nećemo olakšati i dopustiti si malo užitka i odmora, tko će?

Kupaonica u potkrovlju

Ako volite kupke u kadi, kadu možete postaviti i tamo gdje je razmak između poda i stropa niži, a ako ste pak ljubitelj tuševa, onda ga trebate postaviti u višem dijelu kupaonice. A kako bi odabrali pravo ogledalo za svoju kupaonicu, možete pročitati ovdje.

Kupaonice u potkrovlju imaju jednu veliku prednost – ako postavite krovne prozore možete nesmetano uživati u dnevnom svjetlu skriveni od pogleda susjeda 🙂

 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter