Kako organizirati kuhinjske elemente?

Ima nešto zadovoljavajuće vidjeti kuhinjske elemente i ladice dobro organizirane i posložene, ali katkad je teško znati od kuda započeti – pogotovo ako se ‘dobro’ snalazite u svojoj kuhinji. Život je sam po sebi kompliciran pa zašto ga ne bismo pojednostavili i doveli svoje kuhinje u red. Vjerujte, osjećati ćete se bolje! Ne samo da će Vaša kuhinja blistati izvana i iznutra nego ćete si skratiti muke prilikom kuhanja zbog traganja baš te kuhače koju nikako da nađete. Da bismo Vam pomogli, sastavili smo kratki vodič kako najbolje organizirati kuhinjske elemente i ladice.

Priprema je pola posla!

Ovo su osnovni koraci kako organizirati kuhinjske elemente i ladice:

  1. Ispraznite sve ormariće i ladice, uključujući i ostavu ako imate
  2. Sortirajte sadržaje ormarića i ladica s obzirom koje ćete zadržati, koje bacati u smeće, koje pokloniti mami ili sestri, a koje reciklirati
  3. Temeljito očistite iznutra i izvana sve ormariće i ladice
  4. Grupirajte sve u kategorije
  5. Isplanirajte gdje i kako ćete pohraniti sve stavke s obzirom na mjesta i količinu korištenja
  6. Dodajte košare, police, odijeljke koje ste prije željeli dodati, ali nikada niste pronašli vremena niti volje
  7. Vratite sve u ormariće i ladice po prioritetima
  8. Uživajte u savršeno čistoj i organiziranoj kuhinji!

Kako organizirati kuhinjske elemente

1. Ispraznite sve ormariće i ladice, uključujući i ostavu ako ju imate

Izvadite sve svoje kuhinjske elemente i ladice i stavite sadržaj na stol ili radnu površinu.

Stručnjaci na području organizacije kažu da Vas fizički kontakt sa svakom stavkom prisiljava da puno brže donesete odluku o čuvanju, donaciji ili bacanju.

Raspored elemenata u kuhinji

2. Odlučite što ćete zadržati, što pokloniti, a što baciti

Vaši ormarići i ladice uz predmete koje svakodnevno i često koristite, vjerojatno sadrže i one predmete koje koristite svake prijestupne ili čak nikad.

Police kao kuhinjski elementi

Zato je savjet da se oprostite s onima koje nikad ne koristite jer u suprotnom ne bi bile u toj kategoriji. Ako Vam se sviđaju i kupili ste na akciji i još su nekorištene te ih ne želite baciti u smeće, poklonite nekome kome možda treba – nekome iz obitelji, prijateljima ili nekom daljem rodu za rođendan 😉

 

3. Očistite kuhinjske elemente i ladice

Sada kada ste ispraznili sve ormariće i ladice, vrijeme je da ih detaljno i kvalitetno očistite prije nego ih ponovno napunite. Pažljivo operite sve površine sapunom i vodom i dopustite da se potpuno osuše prije punjenja.

Kuhinjski elementi u kuhinji

4. Grupirajte u kategorije

Zamislite svoju kuhinju kroz zone: pranje, pripremanje, kuhanje. Skupite sve svoje predmete i alate koje koristite i grupirajte ih po kategorijama koje Vama najviše odgovaraju.

 

5. Mjesto pohrane

Nakon što sve grupirate u kategorije, razmislite gdje najbolje odgovaraju i stavite ih blizu mjesta gdje ih koristite.

Raspored kuhinjskim elemenata u maloj kuhinji

U smočnici hranu i predmete koje najčešće koristite stavite na najdostupnije mjesto, u visini očiju. IZNIMKA: Ako obožavate grickalice ili slatkiše i svjesni ste da ih prečesto jedete, stavite ih na što višu policu tako da ih ne vidite čim uđete i time smanjite mogućnost prejedanja!

Ako baš želite da sve bude savršeno organizirano, možete postaviti naljepnice za police na kojima piše neka kategorija. Na taj način ćete si u budućnosti uvelike pomoći kada na red dođe generalka.

 

6. Po želji dodajte nove organizatore za kuhinjske elemente

Nakon što ste odredili gdje ćete što pohraniti, potražite mjesta na kojima možete iskoristiti više prostora nego što ga sada koristite. Koje kuhinjske elemente i ladice možete iskoristiti za dodatnu i kvalitetniju organizaciju i pohranu. Možete dodati košarice (unutra možete staviti modlice za kolače i kada su Vam potrebni samo izvućete košaru i kasnije vratite – prilično jednostavno!) ili police u onim dubljim donjim ormarićima. Pogledajte sve ideje na slikama 🙂

Kuhinjske elemente možte popuniti sa košarama za voće i povrće

7. Vratite sve na svoje mjesto

Sada kada imate besprijekorno čistu kuhinju i sve sortirano i organizirano, stavite sve na svoje mjesto. Sezonsko posuđe i stvari koje najmanje koristite stavite na ona manje dostupna mjesta jer Vam vjerojatno neće tako skoro trebati.

Čista bijela kuhinja

8. Uživajte i održavajte svoju kuhinju

Održavajte kuhinju

Još neke ideje kako organizirati kuhinjske elemente i ladice…

Ormarići vs. ladice

Police su odlične za velike i nepravilne predmete, jer se police mogu podesiti. Ladice su korisne za predmete koje koristimo svakodnevno, uključujući kuhinjske alate i pribor za jelo. Duboke ladice također se mogu koristiti za raznorazne kalupe ili pladnjeve.

Kombinacija polica i ladica

Stakleni ormarići vs. otvorene police

Stakleni ormarići i otvorene police stvaraju atraktivan izgled i čine kuhinju vizualno ljepšom. U takve ormariće i police stavljaju se one atrktivne šalice, zdjelice ili kuharice. Ovisno o stilu kuhinje i Vašim preferencama, možete se odlučiti za staklene kuhinjske elemente ili otvorene police.

 

Kutni ormarići

Evo ideje kako olakšati pristup teško dostupnim loncima i tanjurima u kutnim ormarićima.

Kutni ormarić u kuhinju

Male kuhinje

Kako dobro organizirati i održavati malu kuhinju:

Kupite samo ono što Vam je uistinu potrebno

Često čistite ormariće i bacajte ono što Vam ne treba

Kupite multifunkcionalne predmete

Pročitajte naš članak o trikovima kako povećati malu kuhinju 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter