Velika većina nas započinje dan u kupaonici, gdje se – ako imamo sreće – razbudimo uz topli tuš u svijetlom prostoru. Međutim, žalosno ali istinito, prečesto kročimo u loše osvijetljenu tamnu kupaonicu. Dobro i kvalitetno osvijetljenje tamne kupaonice može se činiti kao izazov, ali ćemo Vam uz par jednostavnih savjeta pokušati olakšati da stvorite kupaonicu koja izgleda svježe, svijetlo i primamljivo! Napravite si malu oazu mira i uzmite si vremena za uživanje 🙂

Ako nema prirodnog svijetla, stvorite ga

Tamo gdje je prirodno svijetlo ograničeno, istražite mogućnost uzimanja svjetla iz hodnika ili sobe pored pomoću staklenih vrata. Staklena vrata su najbolji izbor ako nema dovoljno svjetlosti u prostoru ili ako želite elegantniji izgled. Osiguravaju bolji protok svjetlosti i poboljšaju osvijetljenje. Staklo se na elegantan način uklopi u prostor, ima suvremeni izgled i održava prvobitne dimenzije prostora ili ga čak optički poveća.

stvaranje prirodnog svijetla za tamnu kupaonicu

U posljednji trend spada prije svega staklo s gravurama i uzorcima. Može biti peskirano, jetkano, dimljeno, strukturno, providno ili obojeno. Staklo mora biti uvijek kaljeno, znači otporno na udarce. Čišćenje sa sredstvima za čišćenje stakla je jednostavno i brzo.

 

Balans svjetla i privatnosti

Ako imate velike prozore u kupaonici, možda biste trebali uravnotežiti želju za svjetlom s potrebom za privatnošću. Zastori i zavjese su izvrsno rješenje. Omogućuju Vam da maksimalno povećate svjetlost bez ugrožavanja privatnosti. Vi ćete vidjeti sve, a susjedi ništa 😉

Bez obzira na veličinu prozora, dok je prozor čist izvana i iznutra – zadržat ćete maksimalnu razinu svjetla.  

 

Oprema za tamnu kupaonicu

Jednostavni bijeli elementi uvijek će poboljšati privid svjetlosti, a time i stvoriti iliziju prostora u tamnoj kupaonici. Također i stakleni paravan stvorit će osjećaj prostora i svježine.

Varajte

Ako ste suočeni s kupaonicama bez prozora, a time i bez prirodnog svjetla, bez brige. Udubljenje iza ogledala, kao na slici, može stvoriti dojam prozora.

Izaberite jednostavne i elegantne elemente za tamnu kupaonicu, pažljivo usmjerite svjetlost i izaberite ventilator koji ne zvuči kao kosilica i nema razloga da Vaša kupaonica ne postane mala oaza mira, tišine i opuštanja. (Ako trebate pomoć ili preporuku, kontaktirajte nas mailom, porukom na Facebook ili u DM na Instagramu!)

 

Razmislite o podu

Bijele keramičke pločice reflektirati će najviše svjetlosti, ali mogu biti teške za održavanje. Na njima će se vidjeti i najmanja količina prljavštine i prašine (slučajne paste za zube ili kose nakon pranja :/ ).

tamnu kupaonicu veliki prozor

Dok su s druge strane, bijele pločice s nekim mozaikom puno lakše za održavanje. Uglavnom, ako imate malu tamnu kupaonicu i jako malo izvora svjetlosti koristite svijetle pločice i iskoristite bijelo – reflektirajuće svojstvo.

Plutajući namještaj

Kako bi Vaša kupaonica bila i ostala uredna, potrebno je imati dovoljno prostora za sve stvari potrebne za higijenu = ormarić. Kako biste smanjili dojam veličine ormarića, kupite onaj koji ‘visi’ i time stvorite iluziju prostora. Također, očistite sve nepotrebne sitnice koje Vam samo zauzimaju prostor, poput 5 milijuna kremica i kojekakvih kozmetičkih preparata koje ne koristite čak ni svake prijestupne..

Za zidni ormarić odaberite zrcalna vrata da odbijaju svijetlost po sobi.

 

Reflektirajte svjetlo s ogledalima

Postavljanje ogledala pod pravim kutom jedan prema drugom pružiti će Vam mogućnost da vidite sebe iz svakog kuta, ali pobrinite se da izbjegnete efekt beskonačnosti koji nastaje kada su zrcala postavljena jedna prema drugom.

kupaonica s ogledalom osvijetliti tamnu kupaonicu

Noć ili dan? Kao da je bitno 😉 

Pravilno osvijetlite ogledalo iznad ormarića za brijanje i primjenu make-upa, ali dodajte i prekidač za prigušenje glavnog svjetla kako biste mogli stvoriti raspoloženje za kupku i užitak.

 

Priuštite si 5 minuta mira i priredite kupku koja će Vas opustiti i osvježiti za nove pobjede! Uživajte! 🙂