Kako raditi od doma?

Kako raditi od doma? Može se činiti poput sna, osobito u danima kada se putovanje na posao čini kao borba. Ali isto tako može može biti noćna mora. Kućne obaveze, klinci, kuhanje, pospremanje ili jednostavno loša koncentracija. U današnjem užurbanom svijetu sve više i više ljudi radi od doma. Neki imaju tu mogućnost ili mogli bismo reći privilegiju pa tu i tamo mogu odraditi svoj posao od kuće. Stoga smo priredili par savjeta za sve one koji na taj način zarađuju za sebe i svoju obitelj.

Pronađite svoj radni kutak

Možda nemate prostora za namjenski kućni ured, pogotovo ako ne radite cijelo vrijeme od doma, stoga biste možda trebali razmisliti gdje je pravo mjesto za raditi od doma. Dalje od potencijalne buke, kuhinje (što smo bliže hrani to više jedemo ;), a opet da Vam je dovoljno ugodno za kvalitetan rad i koncentraciju.  

Kupite odgovarajuću uredsku stolicu za rad od doma

Možda Vam se čini primamljivo samo zgrabiti stolicu iz blagavaonice kada radite od doma, ali sjediti za stolom osam sati bez odgovarajuće podrške za leđa može uzrokovati problem.

kako raditi od doma stolica

Iako nisu baš predivan komad namještaja, ergonomske uredske stolice osmišljenje su kako bi Vam pružile ispravnu podršku za leđa, pa ako često radite od doma, vrijedno je uložiti u svoje zdravlje i na kraju krajeva udobnost.

 

Također, važno je osigurati da je zaslon računala postavljen na ispravnoj visini. Ako ste u nedoumici, možete zatražiti savjet od HR (Human Resources) savjetnika, na googlu ili se pak možete nama javiti.

kako raditi od doma bijela soba

Obucite se

Da, možda Vam se čini smiješno i mislite si ma mogu raditi i u pidžami, ali vjerujte nam ubrzo će Vam se smanjiti produktivnost. Istraživanje je pokazalo da odjeća ima utjecaj na naše raspoloženje i samopouzdanje. To ne znači da morate obući odijelo ili suknju i sako i takvi paradirati po kući i sjediti u vlastitom dnevnom boravku, ali obucite nešto što Vas čini pozitivnim i energičnim. Neki se najbolje osjećaju u trenirci i sportskoj majci, a drugi pak u trapericama i košulji. Izaberite ono u ćemu se dobro osjećate i primjetiti ćete promjenu!

 kako raditi od doma hodajuci ormar

Savršen popis pjesama

Ljepota rada od doma je da u potpunosti oblikujete svoje uredsko okruženje, stoga iskoristite tu priliku i napravite si kutak gdje ćete se osjećati zadovoljno i nadhnuto. Neki vole slušati muziku dok rade, drugi ne. To ovisi isključivo od pojedinca do pojedinca. Ako Vam klasična glazba pomaže pri koncentraciji, postavite si popis za reprodukciju kao pozadinsku glazbu, ili ako je Vaš đir pop, rock, jazz itd. uključite to i bacite se na posao.  

  kako raditi od doma stol za dvoje

Pohrana stvari

Ako često radite od doma, vjerojatno ćete morati imati neko mjesto za pohranu papira i dokumenata. Ovisno o stilu uređenja Vašeg doma, birajte komade namještaja koji se uklapaju u dizajn. Čak i ako nemate mjesta za nove police ili ormariće, iskoristite postojeće, očistite, stvorite malo prostora i posvetite ga radnim predmetima i odmah ćete se osjećati organiziranijima.  

kako raditi od doma šarena soba

Recite NE kućanskim obavezama

Kada radite od doma, možete doći do iskušenja da istovremeno obavite par brzih kućanskih poslova. No nemojte to raditi. Biste li imali vremena za pranje podova, suđa, kuhanja ili prostiranja veša da radite u uredu? Naravno da ne, ne zavaravajte se da imate vremena jer radite do doma.

Ako tijekom radnog vremena posvetite sat vremena kućanskim poslovima, neizbježno je da ćete morati taj posao završiti i raditi sat vremena duže nego predviđeno. Postavite si pravila i pokušajte ih se pridržavati.

 

Stavite rublje i posuđe u perilicu, prije nego što počnete raditi – kao što biste napravili da idete na posao. Prostrite veš ili pospremite suđe, u pauzi s računala. Kod kuće je primamljivo raditi non-stop, ali ipak trebate uzeti pauzu od sjedenja. Koristite svoje pauze da biste učinili nešto drugačije i bolje ćete raditi i obaviti kućanske poslove.

kako raditi od doma mali prostor za stol

No bitno je naglasiti, svatko je drugačiji i ne paše svima isti način rada. Sami najbolje znate što Vam odgovara i kako i kada imate najbolju koncentraciju stoga si organizirajte radno vrijeme kako Vama paše. U radu je spas 🙂

 

Uzmite pauzu za ručak

Dok putujete na posao, aktivniji ste nego što mislite. Hodate, vozite bicikl ili trčite na bus. Kada radite od doma, Vaša putanja bit će iz kreveta u spavaćoj sobi do stolice u “uredu”. Možda čak ne morate ni izaći iz sobe.

U slučaju putovanja na posao, tijekom radnog vremena imate pauzu za ručak i većina ode prošetati i negdje pojesti.  A kada je riječ o radu od doma, jedino što morate je dohodati do frižidera.

 

Prekinite tu naviku i odite u šetnju prije ručka. Čak i ako je to samo krug oko kvarta, osvježite se, pročistite misli i malo protegnite noge.

 

Ne dopustite da uredski nered postane dio dnevnog boravka

Ako radite u dnevnom boravku, nevjerojatno je kako se brzo može ušuljati uredski nered. Papiri tu, dokumentacija tamo i prije nego postanete svjesni cijeli dnevni boravak zatrpan je uredskim stvarima.

kako raditi od doma bijeli radni stol

Kupite košaru ili kutiju za skladištenje uredskih komadića i sve to lijepo pospremite na kraju dana. Maknite iz videokruga dok provodite slobodno vrijeme s obitelji, prijateljima ili sami u svojem miru.

 

Isključite računalo na kraju radnog vremena

Bez kolega koji Vas pozdravljaju na kraju dana nema jasnog kraja dana za kućne radnike. Vrlo je lako držati računalo upaljeno i odgovarati na mailove dok spremate večeru ili gledate televiziju.

No treba Vam odmor od posla stoga pokušajte prekinuti s poslom po završetku radnog vremena i posvetite se drugim stvarima koje Vas usrećuju ili opuštaju. Sutra je novi radni dan i pripremite se za nove pobjede. 🙂

kako raditi od doma ženski stol

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter