Dobre kombinacije namještaja za tijesne dnevne sobe

Igranje s rasporedom namještaja može biti pravi užitak za ljubitelje dekora. Ali to je puno lakše kada imate prostora za igranje. Ako ste suočeni s tijesnom dnevnom sobom (recimo 18m2 ili manje), možda ćete se naći u problemu kako uklopiti sav namještaj u tako tijesnu i skučenu dnevnu sobu. No, zato smo mi tu da Vam pomognemo. Ovo su najčešće kombinacije namještaja i općeniti savjeti koje možete koristiti kako biste najbolje iskoristili bilo koji oblik prostorije.

   1. Velika kutna garnitura + fotelja/stolica

Kombinacija namještaja kutne garniture i stolice / fotelje

Prvi način pružanja maksimalne fleksibilnosti što se tiče sjedenja je korištenje kutne garniture i fotelje/stolice. Veliki kauč pruža prostor za odmor (popodnevni spavanac za one koji si to mogu priuštiti ;)), movie night s obitelji ili pak za brojne goste tijekom okupljanja. Dodatna stolica dostupna je po potrebi bez zauzimanja nekog prevelikog prostora i dodaje ugodan vizualni kontrast.

 

       2. Širok kauč + veliki tabure

U sobi u obliku tunela (s ciruklacijom na jednoj strani sobe) najbolje je odreći se bočnih stolica nasuprot sofe, a umjesto toga i stolića stavite tabure.

Kada gledate film, tabure može biti savršeno mjesto za postavljanje posude za kokice ili kako bi podignuli noge. A kada je riječ o većem okupljanju, pomaknite tabure i stvorite dodatna mjesta na kojemu se Vaši prijatelji mogu smjestiti.

       3.  Sofa + par taburea

Ako odaberete par taburea umjesto jednog velikog, imati ćete više fleksibilnosti na nekoliko načina : uvijek ih možete koristiti kao stolicu ili kao stol ili ih možete razmaknuti i staviti svaki na jednu stranu što može osloboditi prostor za kretanje.

Negativna strana: u slučaju da želite da taburei posluže kao stol i na njih želite staviti pladanj s kavom, sokom ili ako igrate igru, puno je lakše to napraviti na jednom velikom nego dva razdvojena.

 

Pozitivna strana: Ako želite bolju cirkulaciju odaberite dva ili čak tri taburea.

 

       4.  Sofa + stolice + visoki stol

Ako je Vaš dnevni boravak ujedno i blagovaonica, razmislite o zamjeni malog stolića za kavu sa stolom na kojem možete jesti (60-80 cm promjera), a zatim stavite par taburea ispod i koju stolicu. Stol neće zauzeti cijelu širinu sofe, tako da se nećete osjećati zarobljeno dok gledate TV, ali kada želite jesti osjetiti ćete udobnost.

    5. Sofa + dvije fotelje

Korištenje dvosjeda ili trosjeda s dvije fotelje (a ne kutne garniture) je izvrsno rješenje za dnevnu sobu bez TV-a. Također Vam daje mogućnost igranja s tkaninama i materijalima za raznolikost u malom prostoru. Pokušajte upotrijebiti drugu tkaninu na sva tri mjesta. Uvijek možete dodati odgovarajuće jastuke kasnije ako želite donijeti još više sklada i teksture.

 

        6.  Sofa – stolić za kavu

Ponekad stolić za kavu jednostavno ne vrijedi izgubljenog prostora pogotovo ako dublja TV jedinica može pružiti više funkcionalne pohrane, što bi moglo biti važnije u Vašem malom prostoru.

Tanak bočni stolić na oba kraja kauča može biti i više nego dovoljno prostora za postavljanje pića ili čak možete staviti malu stolicu koju možete skloniti kada Vam nije potrebna.

         

        7. Sofa bez dijela naslona 

Nisu sve dnevne sobe otvorene s jedne ili dvije strane, kao u ovom primjeru. U posebno tijesnoj sobi, s foteljom bez jednog dijela naslona možete maksimalno iskoristiti dio za sjedenje bez da izgleda prenapućeno.

Kupite fotelju od jednog zida do drugog kako biste postigli built-in izgled.

 

        8.  Stolić za kavu bez spremnika

Imajte na umu, bez obzira na raspored namještaja koji odaberete, što više prostora koje možete ostaviti otvorenim, to će Vam biti ugodniji i prostraniji prostor. Stolić bez spremnika, tj običan stolić olakšati će pristup kauču pa se nećete osjećati zarobljeno i nervozno tamo gdje bi trebalo biti ugodno i opuštajuće.

 

       9.  Zidni namještaj

Dnevni boravak sa zidnom svjetiljkom

Tamo gdje je moguće, maksimalno iskoristite mogućnost da uklonite namještaj s poda. Npr. podna svjetiljka -> zidna svjetiljka. Zidna svjetla mogu uštedjeti dragocjenu kvadraturu kao i stolići i police.

       

        10.  Vizualni doživljaj prostora

Korištenjem svijetlih boja za namještaj poput komode za TV ili stolića za kavu, vizualno povećavamo prostor. Također, jastuci u svijetlim bojama tamo gdje je sofa tamnija stvara kontrast i otvara sobu 🙂

 

       11.  Nemojte štedjeti

Činjenica da je Vaš dom tijesan ne znači da morate štediti na dekoracijama. Slobodno si dajte oduška i okačite na zid neko umjetničko djelo ili fora sat 🙂

 

Ne morate na zidovima imati skupa remek djela, već možete otkriti svoju kreativnu stranu – ako ju imate – ili pitati arty prijatelja da Vam pomogne.     

Na kraju krajeva, najbolja stvar kada je riječ o tijesnim sobama je da samo nekoliko malih detalja može učiniti ogromnu razliku!  Uživajte u svojemu domu, pa makar Vam trebalo više vremena da ga uredite po svojim željama, ali vjerujete na kraju će Vam se trud isplatiti. Šaljite nam svoje kombinacije namještaja 🙂 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter