Lako je zanemariti ogledalo u kupaonici. Zašto? Kada pogledamo u ogledalo, prvo vidimo refleksiju svih drugih stvari pa tek onda pogledamo samo ogledalo. Ogledalo je jako bitna komponenta brojnih interijera, od dnevnih i spavaćih soba do kupaonice pa čak i kuhinje. Postoji puno različitih veličina, stilova i oblika koje možete odabrati pa prije nego se odlučite na kupnju pročitajte ovaj vodič kako biste si olakšali odabir. 🙂

ogledalo u kupaoni

Veličina ogledala

Prilikom odabira veličine ogledala, trebali biste razmotriti ne samo funkciju, već i proporciju. Da biste stvorili uravnotežen izgled, razmislite o veličini zrcala u odnosu na ormarić i veličinu kupaonice.  Uobičajeno, zrcalo ne bi trebalo biti šire od samog ormarića, s nekim izuzetcima o kojima ćemo malo kasnije.

Najčešće, ogledalo je jednako široko kao ormarić, tako da se to dvoje savršeno podudaraju. Naravno, to je lakše sa zrcalom po mjeri jer je teže naći besprijekoran dizajn u savršenoj veličini. Ako nisu iste širine, drugi način je da ogledalo bude oko 70 do 80% široko kao i ormarić pa će se činiti malo manje, ali ne i smanjeno.

jednostavno ogledalo u kupaoni

Jedno ogledalo vs više ogledala

Ako imate veliki ormarić, posebno ako imate dva umivaonika, imate mogućnost upotrebe više ogledala ili jedno koje je dovoljno veliko da bi poslužilo za oboje. Korištenje nekoliko visokih, uskih ogledala, može pružiti prostoriji više okomitog izgleda, naglašavajući visinu prostora što je posebno učinkovito ako imate visoki strop. Naravno, pomoću jednog velikog ogledala, reflektira se više suprotnih zidova pa se time otvara soba i čini prozračnijom. Na kraju se sve svodi na osobni izbor.

Korištenje više ogledala može funkcionirati i kada imate jedan umivaonik. Centriranje ogledala iznad umivaonika, a zatim dodavanje drugog simetričnog prvom, kao na slici, može stvoriti iluziju prostora i uravnotežiti izgled kako bi izgledalo ugodnije.

Zidne svjetiljke pored ogledala

Drugi razlog za upotrebu manjih ogledala je upotreba zidnih svjetiljki sa svake strane.

svjetiljke pored ogledala

Kada ostavljate mjesta za zidne svjetiljke, odaberite zrcalo koje je 60 do 70% širine ormarića (podijeljeno s brojem zrcala, ako imate više od jednog), tako da svjetiljke ne vise iznad ogledala nego da stanu sa strane kao na slici.

Ogledala od zida do zida

Ako imate malu kupaonicu ili želite odati dojam da je dvostruko veća nego što jest, odaberite ogledalo koje ide od jednog zida do drugog. Ogledalo možete postaviti doslovno od zida do zida ( i obično do stropa) ili ga možete postaviti od umivaonika do kraja zida.

ogledalo preko cijelog zida

Što se tiče troškova, s jedne strane zrcalo od zida do zida koje savršeno pristaje je skuplje nego ono što ćete kupiti u dućanu. No s druge strane, u usporedbi s postavljanjem pločica (i kupovinom istih) i ogledala, ipak je ogledalo po mjeri relativno prihvatljiv i čest izbor.

ogledalo za cijeli zid

Uokvireno ogledalo vs bez okvira

Ogledala bez okvira danas su popularan izbor u kupaonicama iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je taj da su jeftinji, a često i izgledaju bolje. Drugi razlog je da izgledaju modernije i privlačnije. Čak i kupaonice u domovima s tradicionalnim uređenjem ponekad imaju ogledalo bez okvira kako bi se postigao čist, spa izgled.

uokvireno ogledalo

Ogledala bez okvira najbolje izgledaju u suvremenim ili modernim i minimalističkim interijerima. Zrcala s osebujnim okvirima obično se koriste u tradicionalnim interijerima gdje su i drugi elementi vrlo detaljni i dekorativni.

ogledalo bez okvira

Za lijep i uravnotežen izgled koji može odgovarati skoro svakom prostoru, pokušajte odabrati zrcalo s jednostavnim okvirom koji je nekoliko centimetara širok bez previše detalja. Ovaj lijepi okvir je dobar primjer.

okvir za ogledalo

Ako ste Vi ipak ljubitelj eklektičnog stila, ukrašeno ogledalo može izgledati savršeno u Vašoj kupaonici.

 

Umetnuto ogledalo

Pametan način za dobivanje modernog izgleda okvira bez okvira i osjećaja uokvirenog dizajna je uvlačenje ogledala u pločice, pa je u stvari uokviren okolnim materijalom.

umetnutno ogledalo

Kao što možete vidjeti u ovom primjeru iznad, ogledalo je u ravnini sa zidnim pločicama, što daje vrlo zavidan izgled.

 

Ogledalo + ormarić

Jako puno ljudi se odlučuje upravo za ogledala s ormarićem. Zašto? Ma koliko ostala ogledala bila atraktivna, svima treba dodatan prostor za pohranu. Najbolja solucija bi bila da se takvi ormarići umetnu u zid – tako da ništa ne strši van, ali što je tu je.

Ako niste u mogućnosti ugurati ormarić u zid, onda pokušajte upotrijebiti nekoliko trikova kako biste izbjegli potencijalnu iluziju smanjivanja kupaonice. Dizajn s malo ili bez okvira bit će manje dominatan, a dodavanje neke rasvjete ispod (kao u kuhinji) donijeti će sjaj koji uklanja bilo kakve tamne sjene i čini cijeli prostor puno otvoreniji.