Savršen raspored namještaja u dnevnom boravku

Bez obzira na veličinu i oblik vašeg dnevnog boravka, ovaj vodič će vam pomoći da ostvarite savršen raspored namještaja na što funkcionalniji i ugodniji način.

Dnevne sobe dolaze u mnogim oblicima i veličinama, a svi žudimo za prostorom koji odiše osjećajem topline i dobrodošlice. Prostorom gdje se možemo opustiti za vrijeme kišnog dana omotani u dekicu gledajući film s voljenima. Prostorom gdje možemo okupiti prijatelje i obitelj bilo zbog proslava, bilo nakon nedjeljnog ručka. Međutim, stvaranje tog osjećaja topline – takozvanog osjećaja DOMA – može ponekad biti problematično. Položaj i raspored namještaja igraju ključnu ulogu u ostvarivanju dnevnog boravka iz snova!

Koristite postojeće elemente kao vodič

Uzmite si vremena za razmišljanje – funkcionalna dnevna soba kao centar doma neće se dizajnirati sama. Razmišljate tako da uzmete u obzir one postojeće elemente kao što su kamin, prozori ili vrata. Primjerice, ako imate dvoja vrata, prolaz bi trebao biti iza namještaja za sjedenje, a ne između. Nadalje, na prozoru će dvije stolice blokirati svjetlost manje od kauča. Veliki tepih i kauč postavljen simetrično ispred kamina, u međuvremenu će stvoriti jaku i pozitivnu žarišnu točku. Mogli bismo nabrajati unedogled koliko primjera postoji, ako vas zanima više javite se putem mail-a za savjet ili konzultaciju!

elementi dnevnog boravka kao vodic raspored namjestaja
Photo: greenauer.com

Stvorite društveni ugođaj

Postavite namještaj tako da dijelovi ‘međusobno’ razgovaraju, kao što to možete vidjeti u rasporedu stolica na slici. Tako neće biti neugodnih tišina ili nezgodnog okretanja leđa tijekom razgovora. 😉

društveni ugođaj dnevnog boravka raspored namještaja
Photo: laurenliess.com

Pronađite središte sobe

Razmislite o središtu prostorije kao mjestu gdje želite da bude najveći predmet namještaja – kauč. Najbolje ga je postaviti nasuprot kamina ako postoji, ako ne onda uza zid ili u sredinu sobe – ovisno o veličini. Ako imate veliki prostor u dnevnom boravku, pomaknite namještaj na sredinu i napravite intimnu atmosferu u središnjem dijelu prostorije. Čak i za sobu malih dimenzija, savjetujemo da to učinite. Uz kauč bitan fokus je TV. On bi se trebao postaviti s obzirom na prozor. Tako da u zaslon ne udara sunčevo svjetlo – izbjegavati zid preko puta prozora.  

središte sobe raspored namještaja
Photo: Janis Nicolay

Odmaknite namještaj od zidova

Izbjegavajte prislanjanje namještaja na zidove. Kada je namještaj odmaknut od zida, možda će vam se činiti kontradiktorno – posebno za manje prostorije – no zapravo, odmaknuti namještaj poboljšat će protok svjetla i zraka. Dovoljno je nekoliko cm.

 

U velikom prostoru, razmislite o sobi kao da ima različite dijelove, poput malih kutaka za trenutke mira. Na primjer, soba dužih dimenzija mogla bi uključivati raspored sjedenja oko žarišne točke npr. TV-a, kamina ili niskog stolića, te s druge strane udobnu fotelju za čitanje.

Riješite borbu između TV-a i kamina

Kamini često čine prirodnu žarišnu točku dnevnog boravka, ali danas ekrani sve više privlače pažnju. Tj., ima već neko vrijeme od kad je TV postao središte sobe. Znamo da nemaju svi kamin, ali za one koji imaju i muku muče kako uskladiti i jedno i drugo – imamo rješenje! Jedno od njih jest staviti ih jedan do drugog postavljanjem TV-a na neki niski komad namještaja. Drugo rješenje jest staviti TV na prijenosni namještaj na kotačićima pored kamina ili ga možete postaviti direktno iznad kamina.

Umjetnost rasvjete

Namještaj je pretežito kvadratnog oblika oštrih rubova, pa bi trebali razmotriti svjetlost kao dizajnerski element koji će malo omekšati linije. To može biti podna ili zidna svjetiljka.

umjestnost svjetlosti raspored namještaja
Photo: emilyaclark.com

 

Oversize svjetiljka može donijeti malo drame u manju sobu. Također, djeluje kao prirodna polazna točka za raspored namještaja.

 

Raspored namještaja i njegovo središte

Stolić postavljen u sredini prostorije i između garniture za sjedenje definirat će područje razgovara te osigurati korisnu površinu za knjige, novine, kavu ili grickalice. 🙂

stolić kao sredina kod rasporeda namještaja
Photo: markwilliams-design.com

Visina od 35-40 cm je savršena. Sve više od toga može postati previše dominantno. Što se tiče veličine, neka bude u skladnom razmjeru s tepihom i ostatkom namještaja.  

 

Strateški postavite umjetnost

Umjetnost može imati više konotacija – intimnost prostorije, žarišna točka u sobi, upečatljiv detalj itd. Ono što objesite može biti manje važno od toga kako to objesite. Koristeći visinu od 150 cm kao središnju točku za većinu komada, dobit ćete ugodan rezultat – privlačenje pogleda i dekorativan detalj koji upotpunjuje sobu.

postavljanje slika na zidu raspored namještaja
Photo: domino.com

Snaga tepiha

Tepih može biti odlična smjernica kako postaviti savršen raspored namještaja za dnevni boravak. Njime možete stvoriti centar prostora za sjedenje, kao i uvesti malo teksture i boje u sobu. Najbolje je postaviti namještaj u cijelosti ili djelomično na tepih, a ne oko njega.

snaga tepiha raspored namještaja
Photo: 2ladiesandachair.com

Razmotrite također i oblik tepiha koji odabirete. Pravokutni oblik može imati ogroman utjecaj na to kako percipirati sobu, ovisno o tome u kojem smjeru ste ga položili.

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter