Renoviranje doma – Gdje i kako početi?

Renoviranje doma može se činiti zastrašujuće. Zapravo, nećemo Vas lagati, renoviranje doma je zastrašujuće – no ovisi o poduhvatima :’)

Vjerojatno je Vaš um ispunjen idejama i željama, savjetima obitelji, prijatelja i susjeda. Vjerojatno Vam se po umu motaju pitanja: Trebamo li ostati ovdje ili da se selimo? Da proširimo kuću ili jednostavno da sve ostavimo kako i je uz neke male preinake?

Najveća prepreka najčešće je pitanje “Gdje početi?”. Ako je i kod Vas taj slučaj , vrijeme je da se vratite korak unazad, dobro razmislite i sagledate objektivno na situaciju. Bilo da planirate renoviranje cijelog doma ili temeljiti redizajn, evo nekoliko ideja kako kreirati dom koji odgovara Vašim potrebama na najbolji mogući način!

 

Isplanirajte sistematičan makeover

Tamo gdje nije potreban veći posao, nego samo redizajn soba, prođite kroz svaku od njih i utvrdite koja količina posla je potrebna i koliki bi bio okviran trošak. Ako to ne znate sami, sigurno imate nekoga tko se barem malo razumije u građevinu/arhitekturu i dizajn pa ga zamolite za pomoć. Neki dizajneri i arhitekti savjetuju da krenete od hodnika tj. ulaza u samu kuću ili stan. Drugi savjetuju da krenete od tavana (ako ga imate) tj. zadnjeg kata.

makeover doma stana kuće renoviranje

Razmislite o svakoj sobi. Dakle o podovima, zidovima, stropu, rasvjeti i namještaju. Sastavite popis elemenata koje trebate kupiti ili urediti i ne zaboravite zapisati sve dimenzije koje su Vam potrebne. Skratite si muke i vrijeme pa sve dvaput promislite prije donošenja velikih odluka.

 

Počnite s pitanjima, a ne rješenjima

Ako predviđate značajne izmjene ili čak proširenje, odvojite vrijeme odmah na početku i razmislite što Vas navodi da počnete i krenete na tu promjenu.

Razmislite o tome što su Vaši problemi u smislu prostora, svjetla ili prostora za pohranu.

Istraživanje i razmišljanje o svakom o tim triju elemenata u najvećoj mogućoj mjeri, ključ je za postizanje doma koje odgovara Vašim potrebama. Bez obzira na Vaš prostor i proračun, postoji optimalno rješenje za svaki dio ovih triju elemenata.

velika blagavaonica renoviranje

Imajte na umu i budućnost doma – ako imate djecu ili ju planirate – te kako će Vaš dom odgovarati svakome.

Usporedite ono što imate s onim što želite

Tamo gdje se Vaši problemi odnose na upotrebu prostora, počnite pripremati popis soba koje imate i kako ih koristite. Zatim navedite prostore koje želite i koji su Vam na raspolaganju. Zamislite to kao kratak osvrt o svom idealnom domu. Bez brige, ne ocijenuje se :’)

velika blagavaona i kuhinja renoviranje

Uspoređujući oba popisa trebali biste biti u mogućnosti utvrditi što Vam je sve potrebno.

Najveći izazov je zapravo spoznaja može li se to što želite pretvoriti u djelo.
Na primjer. Možete li dodatnu spavaću sobu smjestiti na prvi kat? Ili u potkrovlje?

Može li gostinjska soba postati kućni ured? Možete li proširiti dnevni boravak?

 

Prirodno svjetlo

Ako je svjetlost Vaša glavna briga, proširenje sobe i ispunjenje svjetlosti može se činiti doista primamljivo. No imajte na umu da takvo proširenje može smanjiti svjetlost u postojećim prostorijama.

Krovni prozori velik su izvor svjetlosti + odlični su za romantične duše!

 

Ako u kojem slučaju imate izlaz na vrt ili balkon, postavite prozore od stropa do poda kako biste poboljšali kvalitetu prirodne svjetlost, a time i povećali prostor. Ovisno o orijentaciji Vašeg doma, soba pored vrta/balkona može biti i najsvijetlija soba u domu 🙂

 

Kako organizirati prostor za pohranu?

Prije nego što zaključite kako nemate mjesta za pohranu svih stvari i odlučite se za renoviranje doma, pokušajte preurediti sadržaje u postojećim ormarima, ladicama, policama itd. Ovdje je Vaš glavni izdatak vrijeme, a ne novac. U slučaju da nemate vremena, a imate novaca svejedno biste prvo trebali pospremiti i uredno posložiti svoje stvari da biste znali što kupiti u slučaju da uistinu nemate više mjesta za odlaganje. Ipak novci ne pomažu baš u svim situacijama, zar ne?

prostor za pohranu kod renoviranja

Problematična soba -> ‘samo’ soba

Ako i kod Vas postoji baš ta jedna soba koja se izbjegava i u nju se odlažu svakakve ‘nepotrebne’ sitnice kao što je prahistorijska roba, oprema za vježbanje koju nikad, ali nikad ne koristite ili igračke i roba od klinaca jer su ih prerasli. Možemo u nedogled nabrajati…

dom za mene problematična soba tijekom renoviranja

Međutim, postoji razlog zašto se baš ta soba ne koristi. Možda je na primjer ta soba hladna ili čudnog oblika, malena ili treba neki popravak no nikako da nađete vremena i novaca. Otkrijte koji je razlog i istražite moguća rješenja i procijenite troškove.

Može li se srušiti zid pa da dobijete open space ili veću spavaću sobu ili kupaonicu? Vjerujte, možda samo da okrečite, promijenite vrata ili pak postavite radijator može napraviti značajnu razliku. Pokušajte, savjetujte se s prijateljima i obitelji ili se obratite nama! Tu smo da Vam pomognemo 🙂

 

Prije svega, osnove za renoviranje doma

Najbitnije što trebate znati kada krećete u bitku s renoviranjem je da riješite probleme oko toplinske izolacije, vodovoda i struje.

osnove renoviranja renoviranje doma

Tu nažalost nećete primjetiti nikakve vizualne promjene, ali udoban, topao dom je za prvu ruku sve što Vam treba. Nakon toga spremni ste za nove pobjede!

 

Potražite stručnu pomoć

Kada je riječ o savjetima i idejama, tu nema kraja. Svatko koga pitate i ne pitate, a sami kažu imati će neko svoje mišljenje i ako pažljivo slušate možete pronaći dosta inspiracije ili možete upasti u dvojbe i probleme.

Nažalost, umjesto da Vam pomognu, nesvjesno će Vam odmoći i naći ćete se paralizirani ne znajući što učiniti i od kuda krenuti. Ovaj kaže ovo, onaj ono.. i tako u krug.

stručna pomoć oko renoviranja doma dom za mene

Ako ustanovite da uistinu ne možete sami ili uz pomoć bližnjih započeti renoviranje, potražite stručnu pomoć. Dobar stručnjak će Vas savjetovati o tome kako najbolje potrošiti novac i pomoći Vam kako da izbjegnete skupe pogreške. Što prije zatražite pomoć – čak ako je to samo za jedan problem i potrebna je samo jedna konzultacija – to bolje!

Koncentracija!

Bez obzira na veličinu i količinu posla koje morate napraviti, budite usredotočeni i koncentrirani do samoga kraja. Građevinski radovi obično predstavljaju dug i naporan proces, a uz današnji način života i ostale obaveze teško je sve uskladiti i odraditi po PS-u.

Sve što ostavite drugima ili odgodite pa čak i male odluke može Vas kasnije koštati i mučiti.

koncentracija renoviranje doma bijela kuhinja

Sjetite se da je Vaš cilj stvoriti dom vaših snova i da ćete Vi i Vaša obitelj uživati u njemu. Na kraju, bit ćete ponosni na sebe. Mi već jesmo! 🙂

 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter