Tajne uspjeha zajedničkog useljenja

Selidba je uvijek mješavina stresa i uzbuđenja, ali kada se useljavate s voljenom osobom po prvi put, emocije i napetosti mogu postati izuzetno jake. Umjesto da se fokusirate na one negativne sitnice (partnerova zabrinjavuća kolekcija igrica, stripova / torbica i cipela), uživajte ​​u tom procesu i cijenite te trenutke useljenja.

Dijelimo sa Vama par savjeta kako da selidba u novi dom protekne što kvalitetnije, bezbolnije i lakše!

Odaberite svoje bitke

Ako ste Vi ona tvrdoglava bolja polovica, možda će Vam biti teško držati jezik za zubima dok dragi/a raspakirava već petu kutiju ‘dragocjenih’ (beznačajnih) predmeta poput figurica starih 20 godina ili stare bakine lampe koja čak više ni ne radi. Iako ste gotovo sigurni da imate daleko bolji ukus nego oni, pokušajte se suzdržati i ne pokvariti te dane s besmislenim prepucavanjem. Selidba je proces koji traje i najbolji pristup je odnos pun tolerancije i razumijevanja (iako je ta vaza odvratna). Podržite svog partnera i riješite potencijalne prepirke međusobnim kompromisom.

Financije

Hoćete li plaćati račune s zajedničkog računa ili ih podijeliti međusobno i plaćati zasebno? Tko će obavljati kupovinu, zajedno ili kako koji stigne? Hoćete li štediti? Hoćete li osnovati fond za crne dane? Ova dosadna, ali izuzetno bitna financijska pitanja mogu uzrokovati napetosti i nepotrebne tenzije ako se otvoreno ne prodiskutiraju, tako da je najbolje da ih riješite na samom početku.

Investirajte u novu, čistu posteljinu

Početak suživota je uzbudljiv korak u svakoj vezi i vrijedan je slavljenja, a gdje je bolje proslaviti nego u spavaćoj sobi pod plahtama ;). Pokažite svojoj zajedničkoj sobi malo ljubavi ulaganjem u novi set posteljine. Ako je Vaša stara posteljina u dobrom stanju, zadržite ih te privremeno odložite u ormar, a novu iskoristite kako bi označili početak novog poglavnja.  

Riješite se duplikata

Ako ste oboje živjeli sami nekoliko godina, vjerojatno je da ćete imati puno sličnih predmeta istog sadržaja. Pojednostavite si život i odaberite najbolje verzije dupliciranih predmeta, tako da ne morate pronaći dodatni prostor za pohranu neželjenih duplikata. Nema potrebe za dva ribeža, dvije vage ili dva miksera! Poklonite ih svojim bližnjima ili prijateljima kojima treba.

Raščistite nered prije useljenja

Složite se i međusobno prođite i procijenite sve svoje stvari prije useljenja, tako da ne nosite stvari – koje nijedno od vas ne želi, ni treba – iz jednog doma u drugi.

Ako je Vaš partner osoba koja čuva sve živo i neživo, ponudite mu pomoć oko sortiranja njihovih stvari. One koje ste odlučili da su nepotrebne donirajte u humanitarne svrhe,  dajte prijateljima ili obitelji ili u krajnjem slučaju bacite u smeće. Ne dopustite da Vam se stvari gomilaju u ormarima bez ikakve svrhe. Raščistite ih prije nego počnu skupljati prašinu.

Preuredite zajedno

Postupak odabira boja, tkanina, materijala i stvaranja odluka vezanih oko dizajna pomoći će stvoriti osjećaj zajedničkog vlasništva novog prostora. Ako ste spremni i voljni pozabaviti se preuređenjem – bilo to bojanje zidova, redizajniranje starih predmeta ili osmišljanje dizajna pojednih prostorija – možete pojačati svoju vezu i stvoriti nove uspomene (bile one dobre ili malo lošije). Ako ipak naginjete profesionalnom uređenju, dopustite si iznijeti sve svoje ideje i želje te sa partnerom nađite neko kompromisno rješenje.

Ne svađajte se oko umjetnosti

Nečija ideja o veličanstvenom remek djelu može biti nečiji primjer umjetničke strahote. Pokušajte uzeti u obzir i prihvatiti partnerov ukus pri odabiru umjetnina, što njihovih starih što novih zajedničkih.

Složite se i izložite one koje Vam se sviđaju ( ili Vam ne smetaju) i ‘privremeno’ pospremite one koje ne možete smisliti uz dogovor da ćete promisliti kroz par mjeseci. Uz malo sreće, Vaš partner će zaboraviti na te kontroverzne komade.

Budite najbolji prijatelji u kupaonici

Jutarnji rituali i navike često su razlozi prepirki i rasprava tijekom useljenja. Pokušajte biti obzirni i dogovorite se oko rasporeda kupaonice. Instalirajte dodatni prostor za pohranu tako da svatko ima svoj mali kutak sa osobnim stvarima. Komunikacija je ključ uspješne veze pa tako i zajedničkog života.

useljenje i kupatilo

Uzmite si vremena   

Nakon useljenja zajedno, sigurno ćete više vremena provoditi zajedno nego prije. To je odlično sve dok ne počnete zanemarivati svoju obitelj i prijatelje kao rezultat. Pronađite vremena za svoje hobije i interese, umjesto da uđete u rutinu sa partnerom. Netflix može čekati – ne želite da se Vaši prijatelji zabrinu i objave nestanak.

Odradite svoj dio

Kućni poslovi su veliki bauk u mnogim odnosima, stoga pokrenite ovu temu tako da odlučite tko će raditi što. Na taj način, izbjeći ćete situacije u kojima se gomila ljutnja jer druga osoba osjeća da radi sve sam/a. Ako ste u neodumici, uvijek iznesite smeće van!

odraditi svoj dio useljenja

Najbitniji savjet je da poštujete svog partnera i cijenite njihove želje, hobije i navike.

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter