Kako odabrati tepih za spavaću sobu?

Divno je ujutro nakon buđenja osjetiti pod nogama nježan, baršunasti tepih. Također je vrlo praktično, daje toplinu i akustičnu zaštitu u sobi koja je zadužena za odmor i opuštanje. Donosimo Vam sve što trebate znati o tepisima, kako i koji odabrati za Vašu spavaću sobu.

Zašto uopće tepih?

Spavaća soba je utočište – mjesto gdje možemo maknuti misli i odmoriti se, napuniti baterije. Osjećaj mekog, toplog tepiha pod nogama nakon jutarnjeg buđenja ili nakon izlaska iz toplog tuša i kupaonice daje neku notu koju tvrdi podovi od drva ne mogu dati.

Čupavi sivi tepih u spavaćoj sobi

Za razliku od stalno korištenih dijelova doma kao što su hodnik i dnevni boravak, gdje praktičnost vjerojatno premašuje dizajn, spavaća soba je manje “prometna”. Većina dizajnera odabrati će luksuzan tepih za spavaću sobu u usporedbi s tepihom koji biraju za druge sobe.  

 

Koju boju izabrati?

Prilikom odabira tepiha, boja je najvažniji element. Pravilan odabir boje povezati će sobu i njene teksturne i dizajnerske elemente u jednu cjelinu. Razmislite o žarištu prostorije i pronađite tepih koji ju nadopunjuje. Tepih tamnijih nijansi dominira u izboru tepiha ovih dana. Kada govorimo o tepihu u spavaćoj sobi, želimo stvoriti ugodno, luksuzno ozračje koje se razlikuje od ostatka doma. Kao rezultat biraju se tamnije nijanse. Sivi, tamnoplavi pa čak i crni tepisi izvrsno pristaju sobi s neutralnom bojom zidova i dizajnom, a isto tako i sobi u kojoj prevladavaju tamnije nijanse.

Boja pijeska ili šampanjca, bijele kave ili lješnjaka je pametan izbor ako imate djecu i kućne ljubimce koji Vašu spavaću sobu smatraju i svojom pa stalno ulaze i izlaze i stvaraju mrlje i raznose prašinu.

Koja boja se Vama najviše sviđa?

Vrsta vlakna i materijala

Osim o boji, morate razmisliti i o tome koja vrsta vlakna odgovara Vašem dekoru i načinu života. Pitajte se kakav izgled želite postići.

Vlakno bitno utjeće na cijelokupni izgled sobe

Za izradu tepiha najčešće se koriste sljedeća vlakna:

  • Najlon odlikuje izuzetnom trajnošću i izdržljivosti kada pričamo o tepisima koji su u stalnoj uporabi. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama, postaju sve mekši i luksuzniji. Općenito govoreći, oni su jeftiniji, tvrđi i otporniji na mrlje od čistih vunenih tepiha.

Predivni bijeli tepih u spavaćoj sobi

 

  • Polipropilen je čvrsto vlakno, otporno na vlagu i lagano je za održavanje. Hladan je na dodir, otporan na plijesan i vlagu pa se najčešće koristi u vlažnim prostorijama.

  • Poliester je hladan je na dodir, otporan na plijesan i vlagu. Lagano se čisti i otporan je na blijeđenje.

  • Akril nalikuje vuni, ali je otporan na vlagu i plijesan i nije pogodan za jako prometne površine. Može se naći u velikom izboru boja i dizajna. Lako se održava.

  • Vuna je najstariji materijal tepiha. Meki i ugodni, za poželjeti hodati bosi. Dobro amortizira zvukove i otporni su na mrlje.

Vuna kao materijal tepiha za spavaću sobu

Odradite domaću zadaću prije odlaska u kupovinu

S toliko dostupnih materijala, boja i dezena, odabir tepiha može biti izazov. No postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste si olakšali taj proces.

Boja tepiha se predivno uklapa u sobu

Istražite na internetu i pronađite slike tepiha koji Vam se sviđaju što se tiče boje i materijala. Pokušajte uzeti primjerke iz dućana doma tako da možete vidjeti kako izgledaju tijekom dana u različitim svjetlosnim uvjetima.

Utjecaj svijetlosti na izbor tepiha

Također, nemojte zaboraviti testirati ono što je najbitnije : mekoća.

 

Nakon svega toga jedino što još morate učiniti je izuti cipele! 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter