MALI DOM VELIKE IDEJE: Blagovaonica u malom prostoru

Blagavaonica u malom prostoru

Imate malu kuhinju i mali dnevni boravak, a blagovaonica ne postoji? Ili imate mali prostor gdje morate sve troje strpati u jedno i muku mučite kako? Gdje i kako postaviti blagovaonski stol ako nema mjesta? Od jutarnje kave i doručka, ručka s obitelji, do zabave s prijateljima uz vino i sir ili grickalice, dijelimo s vama ideje koje biste mogli primijeniti i olakšati si muke.

Dodajte kutak za doručak + radna površina!

Treba vam mjesta za usputni jutarnji doručak s nogu? Iako svi želimo živjeti poput bajki s društvenih mreža, nemaju svi vremena za jutarnje ispijanje kave uz novine u kuhinji od 50 kvadrata ili pripremanje waffla i odlazak do placa po svježe cvijeće. Nemojte se gristi, nitko ne traži da budete savršeni, zato se ne brinite ako jedete doručak s nogu i pijete kavu na putu do posla. Bar za doručak uz koji možete postaviti stolice može čak poslužiti kao dodatna radna površina u kuhinji. Stolice s prve slike se uklapaju u dizajn kuhinje i mogu se spustiti pa ih možete ugurati ispod šanka kako bi dodatno oslobodili prostor.  

 

Pametno razdvojite prostor

Pozicioniranje namještaja ključno je za postizanje onog što želite postići u svom domu, pogotovo kada pričamo o domu manjih dimenzija. Postavljanje klupice ili ormarića pomaže vizualno odvojiti kuhinju od blagovaonice i dnevnog boravka. Osim toga, stol uza zid i korištenje klupice dodatno oslobađa prostor pa tako i cijela prostorija izgleda prividno veće i prostranije.

Razmak između kuhinje i blagavaonice
Photo: hbbrowndesigns.com

Izaberite višenamjensku sofu

Ovo je pametna ideja za kuhinju / dnevni boravak / blagovaonicu open space-a. Izaberite relativno visoku i čvrstu sofu, a zatim ispred nje postavite stol i stolice. Nasuprot ako je moguće postavite TV. Kada vam nisu potrebni stol i stolice, jednostavno ih premjestite negdje uza zid gdje će najmanje smetati i udobno se smjestite ispred TV-a.

Ugrađena klupa i blagovaonski stol

Ugradbene klupe jako štede prostor. Uz ovakav dizajn komotno možete smjestiti najmanje četiri osobe na klupu. Također, unutarnji dio klupe može poslužiti kao dodatni prostor za pohranu!

 

Neka pohrana stvari više ne bude problem!

U malim prostorima uvijek je problem gdje odložiti stvari, a da ne izgleda prenapučeno ili zatrpano. Svi imamo barem jedan set za čaj ili čaše za šampanjac/vino ili ako ništa od toga onda posudice za sladoled koje želimo izložiti kao ukras dok se ne koristi (uglavnom nikad ?) pa onda pokušajte umjesto masivnog ormara upotrijebiti samostojeće police. Dizajn koji je otvoren ili kojem možete pristupiti s obje strane. Također, niski namještaj daje osjećaj prostora i prozračnosti.

Samostojeca polica u blagaovaonici
Photo: plum-living.com

Jedini minus u takvoj ideji jest PRAŠINA. Morati ćete češće hodati s krpom.

Okrugli stol

Okrugli stolovi mogu biti osobito korisni kada bi vaš blagovaonski stol trebao biti u nekom čudnom kutu ili kako bi osigurali slobodno kretanje kroz uski prostor. Ako su pored blagovaonice vrata za balkon ili terasu, odaberite namještaj koji se može koristiti i vani. Zamislite samo ljetne večere na balkonu i čisti prostor unutar.

Sklopivi stol

Stol koji se može sklopiti ili koji ima dodatni dio savršen je za malu kuhinju i blagovaonicu. Možete ga otvoriti i stvoriti blagovaonicu kada vam je potreban, a zatim ga sklopiti na veličinu konzole kada nije u upotrebi. Uz stol dodajte neke lijepe stolice ili ako uistinu imale premalen prostor onda kupite preklopne stolice.

Prilagodite stol

Ako vam je teško uklopiti stol i stolice s ostatkom sobe zbog veličine, razmislite o bojanju stola u istu nijansu zidova tako da se vizualno uklopi. Kako ne bi izgledalo jednolično i dosadno, stavite neki prikladni stolnjak i vazu s cvijećem i primijetiti ćete razliku!

Pazite na stil!

Kada je riječ o open space-u morate paziti na dizajn. Stol sa slike ne služi samo kao stol za jelo, nego i pomaže u podijeli prostora, stvarajući prepreku između kuhinje (prostora za kuhanje) i opuštenog dnevnog boravka. Pazite na rasvjetu, zajedničke dekorativne elemente i boje kako bi se prostor uistinu činio kao cjelina, ali također pazite da ne pretjerate.

 

Više o savjetima kako mali prostor učiniti većim  pročitajte na našem blogu! 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter