Uređenje malog dnevnog boravka

Uređenje malog dnevnog boravka može biti izazovno, no koliko god će Vam ovo smiješno zvučati, mali dnevni boravak je lakše urediti nego veliki. Kako? Prvenstveno zbog budžeta. Lako se izgubiti u instagramu i pinterestu na raznim inspiracijama velikih dnevnih boravaka – dok u realnosti većina nas ima problema s kvadraturom i veličinom prostora. Glavna pravila koja se javljaju za uređenje malog dnevnog boravka nemaju velike razlike u usporedbi s velikim dnevnim boravkom. Sve što trebate napraviti je odabrati namještaj koji stane u prostor i postići skladnu cjelinu.

Naravno to je puno lakše reći nego napraviti, zato ćemo Vas kroz sljedeće ideje i savjete inspirirati i pokazati kako manje može biti više kada je tema uređenje malog boravka.

UPOZNAJTE SVOJ DNEVNI BORAVAK

Prije nego što uopće počnete razmišljati o uređenju dnevnog boravka, morate znati svaki kutak, veličinu prostora, poziciju i mjere prozora, lokaciju utičnica, itd. Nakon toga možete početi zamišljati gdje bi koji komad namještaja mogao ići, a da maksimalno iskoristite svoj prostor i njegove funkcije. Kako bi Vam vizualizacija bila lakša, koristite ljepljivu traku kako biste iscrtali sofu ili ormar na podu. To će Vam dati dovoljno dobru sliku veličine prostora i pozicija namještaja u njemu.

KOMIBINIRANJE BOJA

Kod uređenja malog dnevnog boravka, postoje dva smjera u kojima možete ići – igrati na sigurno s minimalnim korištenjem boja ili kombinirati neke odvažnije boje. Soba koja je uređena neutralnim tonovima odiše elegancijom i sofisticiranošću. S druge strane, ako je obojana tamnijim tonovima, činiti će se manjom i intimnijom. Svijetli tonovi vizualno povećavaju prostor i daju osjećaj prozračnosti i svježine. Naš savjet je prvo odaberete boju koju volite i koja Vam se najviše sviđa pa se onda odlučite za nijansu. Ipak je ovdje riječ  o dnevnom boravku u kojem provodimo i do 60% cjelokupnog vremena kojeg provodimo doma, stoga kako ga uredite tako ćete se i osjećati svaki puta kada kročite u njega.

TV NA ZIDNOM NOSAČU

Postavljanjem TV-a na zid i to najbolje na zidni nosač osloboditi ćete prostor na komodi. Isto tako i zidna svjetla mogu osloboditi mjesta na stolićima i usputnim komodama te dodati neki intimniji ugođaj. 

TV na zidnom nosaču

KORISTITE VIŠE VERTIKALNI PROSTOR

Kada smo limitirani u prostoru, više ne gledamo što se najljepše uklapa, nego što se najbolje uklapa. Probajte iskoristiti zidove tako da postavite police ili ormare od vrha do dna kako bi u njih postavili knjige, slike i vaše omiljene sitnice te usput vizualno proširili prostor.  

Popunjavanje vertikalnog prostora kod uređenja malog dnevnog boravka

KORISTITE PRIRODNO SVJETLO

Velika količina prirodnog svjetla prevari oko da prostor izgleda veće. Kako bi maksimalno iskoristili prirodno svjetlo, ostavite prozore netaknutim, možda samo jednostavna mala roletna. Ukoliko želite da se zavjese stope s ostatkom dnevnog boravka, izaberite tkaninu u sličnoj ili istoj boji kao i boju zidova.  

Isto tako ako možete koristite stakleni stol. 

Uređenje malog dnevnog boravka sa staklenim stolom

 

MULTIFUNKCIONALAN NAMJEŠTAJ

U malom prostoru namještaj mora biti multifunkcionalan! To može biti sofa sa spremnikom, stol s dodatnim ladicama ili lampa koja je ujedno i polica. Pogledajte dizajn stolića za kavu by Daniel Perlaman. Iako na prvu izgleda kao predivan decor stolić za mali dnevni boravak, kad se rasklopi – dobijete fotelju!

 

Multifunkcionalan namještaj

Kako učiniti dnevni boravak većim?

Dobar broj ljudi pokušava svoj mali dnevni boravak učiniti da izgleda još veći – stoga smo odlučili na kraju podijeliti savjete u vezi toga:

Da bi mali dnevni boravak izgledao veće, odmaknite sofe malo od zida, kako bi dobili iluziju većeg volumena prostora.

Bacite oko na naše druge članke i saznajte ostatak savjeta na:

http://domzamene.com/raspored-namjestaja-u-dnevnom-boravku/

http://domzamene.com/kako-mali-prostor-uciniti-vecim/

http://domzamene.com/kombinacije-namjestaja/ 

 

Nadamo se da smo probudili ideje u Vama i olakšali uređenje malog dnevnog boravka. Ukoliko trebate profesionalnu pomoć, Dom za mene stručnjaci su Vam uvijek na raspolaganju. 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter