Kako urediti manju spavaću sobu?

Kako urediti manju spavacu sobu

Kako urediti manju spavaću sobu?! Vječito pitanje s nemalim brojem odgovora. Urediti manju spavaću sobu za neke može biti zabavan izazov, a za druge jako težak zadatak. Spavaće sobe često završavaju kao nepoželjni prostori s malo osobnosti jer se brinemo da će ih previše stvari vizualno “smanjiti”. Suprotno tome, mogu čak završiti kao odlagalište za svakakve gluposti s kojima ne znate gdje bi, ali nikako ne u smeće, pa onda tamo gdje neće nikome smetati. Je li Vam to poznato?

 

Dok je glavna spavaća soba obično dovoljno velika za smjestiti ormare, police i ladice, druga ili treća spavaća soba češće nailaze na problem veličine. Katkad može biti dovoljno velika samo za krevet i malo što drugo. Kako istovremeno maksimalno iskoristiti svaki cm i urediti sobu da bude oku privlačna? Evo nekih ideja i savjeta da Vam olakšamo taj proces!

http://domzamene.com/kako-mali-prostor-uciniti-vecim/

 

Ugradbeni namještaj

Prilagođeni namještaj napravljen baš za Vaš prostor vrijedna je investicija! Ovaj krevet dizajniran je da se savršeno uklopi pod krov, ostavljajući dosta prostora za ostatak sobe. Ugradbena polica/ladica ispod i pored kreveta + prirodna svjetlost odlično maksimiziraju svaki centimetar sobe, dok klasična prozirna stolica vizualno nestaje u sobi.

Ugradbeni namještaj u maloj sobi

Što kažete na dizajn ove sobe? Nemojte si misliti – eh, da sam bar vidio/la ranije, drugačije bi dizajnirao/la svoju sobu! – nikad nije kasno. Postoje razne DIY opcije koje možete isprobati kako bi stvorili svoju sobu iz snova.

 

Kako da čitam prije spavanja, ako nema mjesta za stolić i lampu?!

Ne brinite, za SVE postoji neko rješenje. Bez obzira na nedostatak mjesta na noćnom ormariću – jer je toliko mali da jedva stane budilica i naravno mobitel! – ili on jednostavno ne postoji, zidne svjetljike su svjetlo na kraju tunela! 😉

Zgodan dizajn i današnji trend je rasvjeta kojoj su kablovi i žice izloženi, kao na slici – pa se možete malo poigrati s različitim dužinama i bojama.

 

Gdje s budilicom?

Ako imate prozor tik do kreveta kao na slici, dodavanje nekoliko centimetara iznad Vašeg radijatora, tj, u udubljenje ispod prozora, stvara praktično rješenje za odlaganje knjiga, budilice, nakita, punjača za mobitel itd.itd. Ako je odmah pored kreveta, možete ju koristiti kao noćni ormarić.

 

2 in 1

Sad kad smo već riješili problem kada nema mjesta za noćni ormarić, evo rješenja kada nema mjesta za neki veliki ormar ili police/ladice za osobne stvari. Pretpostavka je da onda barem imate mjesta za noćni ormarić nekih pristojnih dimenzija. Ako je pretpostavka točna, on Vam može poslužiti kao namještaj dvostruke namjene. Površina ormarića neka bude mjesto za svjetljiku, mobitel i sve što Vam treba, a ladice neka posluže za skladištenje rublja ili čarapa.

 

Aliii, previše stvari, a premalo mjesta!

Možda ste si pomislili, ali nas je dvoje i ne stane nam sve u noćni ormarić i jedan pomanji ormar! Što onda?! Eh, onda Vam preostaje još jedna opcija, a to je spremnik ili ladice u krevetu. Te ladice mogu poslužiti kao ormarić kada nema prostora za jedan. Ili ako ju ostavite otvorenom, omiljeno skrovište za mačku 😉

Ladice u krevetu

Recite NE ormaru s ručkicama

U ovom udobnom prostoru za spavanje, ormar gotovo i ne vidite zahvaljujući kliznim vratima. Također, bilo bi idealno da je na barem jednim vratima ogledalo zbog vizualnog izgleda i naravno, njegove funkcije.

 

Iii opet ogledala

Stvaranje iluzije prostora s ogledalima je klasični i već svima poznati trik koji svaki put upali. Savršen za manje prostore, zrcalni zid (kojeg možete i sami napraviti) vizualno će udvostručiti prostor. Nadamo se da ste već naučili iz prijašnjih članaka, da su ogledala najbolji prijatelji svakog prostora!

Stakleni ormar za manju spavaću sobu

Sklopivi namještaj za manju spavaću sobu

Kako biste maksimalno povećali ograničeni prostor – pogotovo zato što krevet obično zauzima gotovo većinu sobe – ugradite fleksibilan namještaj koji se spušta s zida. Tako možete pokušati ugraditi stol koji može poslužiti kao radni stol/stol za šminkanje ili jednostavno tu i tamo površina za odlaganje stvari.  

Sklopivi stol za manju spavaću sobu

Ponovno razmislite o vratima

Bez obzira vode li vrata do Vaše spavaće sobe ili kupaonice, potreban je jako vrijedan prostor da ih možete slobodno otvoriti i zatvoriti. Potreban razmak može ograničiti Vašu mogućnost za postavljanje namještaja. Ako je to slučaj u Vašem domu, razmislite o zamjeni tradicionalnih vrata s elegantnim kliznim vratima.

Kombiniranje boja

Preporučljivo je da ne kombinirate više od dvije do tri boje u svojoj spavaćoj sobi. Boja je stvar ukusa, stoga odaberite onu koja Vam se najviše sviđa. Za zidove birajte nježne boje, a one jače ostavite za dekoraciju ili posteljinu. Svjetlije nijanse kreiraju dojam veličine što je i više nego poželjno u maloj spavaćoj sobi. Što se tiče stropa, u obzir morate uzeti njegovu visinu. Što je strop niži to bi boja trebala biti svjetlija. Ako imate nizak strop, odaberite bijelu ili bež boju, a ako vam je strop visok, tada će tamnije boje dodati toplinu u Vašu manju spavaću sobu.

Mala spavaća soba

Postoji toliko nijansi i tonova da je nemoguće to sažeti u malom podnaslovu, zato boje zaslužuju svoj! Više o kombiniranju boja, idejama, greškama itd. možete pročitati u sljedećem članku!

 

 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter