Kako učiniti kupaonicu većom? – Mali dom velike ideje

Kako učiniti malu kupaonicu većom

Koliko nas samo mašta o velikoj kupaonici s odvojenom kadom i tušem, dva umivaonika, staklenom stijenom.. Možda se Vaša vizija kupaonice razlikuje od ove, no kakva god vizija bila ovi trikovi će Vam pomoći da svoju kupaonicu učinite većom, prostranijom i prozračnijom.

SVIJETLE BOJE ZA KUPAONICU

Kao što smo napomenuli u prijašnjim člancima, bijela boja može učiniti bilo koji prostor prividno većim, no to se posebno odnosi na kupaonice. U kupaonici se nalazi jako puno elemenata koji mogu biti bijele boje – kada, umivaonik, ormarić… No bijeli zidovi i pločice čine kupaonicu prostranom i prozračnom.

Svijetla kupaonica

Samo bijelo će djelovati pomalo monotono, stoga možete razbiti kupaonicu nekom sekundarnom bojom ili čak nekakvim uzorkom. Čak i ako su Vaši zidovi i strop svijetle boje, tamni pod može poništiti njihov učinak – zato pažljivo s time.

Ukoliko niste fan bijele boje, možete koristiti neku drugu svijetlu boju koja će stvoriti sličan efekt. To može biti svijetla boja drveta, svijetla siva boja ili nešto slično tome.

OGLEDALO PRODUBLJUJE KUPAONICU

Postavite ogledalo veće nego što ste početno planirali. S ogledalom ćete postići optički trik koji će Vašu kupaonicu znatno povećati. Čak i ako imate 2 umivaonika, preporučamo Vam jedno veliko ogledalo umjesto dva mala. Ogledalo spada pod osnovne komponente kupaonice koje također reflektiraju svjetlost koja ima veliki utjecaj na dojam o veličini prostorije.

Ogledalo čini kupaonicu većom

Više o samom odabiru ogledala možete pročitati ovdje.

BITNOST SVJETLOSTI U KUPAONICI

Važnost svjetla u prostoriji nepotrebno je objašnjavati. Loša svjetlost će malu prostoriju učiniti još manjom. Osim što pomoću svjetlosti dobivamo iluziju većeg prostora, dobra rasvjeta je bitna za našu svakodnevnu higijenu. Obavezno postavite nekoliko izvora svjetlosti te se potrudite postaviti rasvjetu kako bi maksimalno izbjegli sjene elemenata.

Prozor u kupaonici

Oni koji imaju prozor u kupaonici, pravi su sretnici pošto nema boljeg izvora svjetla od prirodne svjetlosti.

STAKLENA VRATA ILI PREGRADA

Zavjese za tuširanje jedna su od većih grešaka koje je moguće napraviti u dizajnu kupaonice. Ne treba puno objašnjavati kako staklo čini kupaonicu prostranom i otvorenom. Ukoliko Vam nije ugodno biti u tuš kabini koja je prozirna, možete koristiti zatamnjeno ili zamućeno staklo kao pregradu. Efekt neće biti jednak kao i obično staklo, no sigurno će imati znatni utjecaj u usporedbi sa zavjesom.

Staklena pregreda čini vašu kupaonicu vizualno većom

Ako već koristite zastor kao pregradu, povucite ga skroz na jednu stranu kada nije u korištenju, kako bi se dobio veći prostor.

PROSTOR ZA POHRANU

Trebate li zaista kompletan prostor ispod umivaonika? Lebdeći elementi čine kupaonicu elegantnijom, jednostavnijom te su odličan izbor kao prostor za pohranu. Veći komadi namještaja guše prostoriju, a tih nekoliko centimetara stvoriti će efekt da Vaša kupaonica ima znatno više prostora. Male kupaonice su pretežno skučene zbog količine nepotrebnih stvari koje se nalaze u njoj. Odaberite samo primarne stvari koje su potrebne, a sve ostalo maknite kako bi si omogućili i pojednostavili kretanje po kupaonici. Ako imate viseći ormar na zidu, maknite stvari s vrha jer:

Lebdeći elementi čine kupaonicu većom
Čista kupaonica je veća kupaonica!

VISEĆA WC ŠKOLJKA

Ako je Vaša kupaonica poprilično male kvadrature, ovo je odličan trik da je vizualno povećate. Viseća WC školjka otvara prostor ispod što daje oku više prostora i stvara iluziju većeg prostora. 

Ukoliko trebate profesionalnu pomoć oko uređenja svoje kupaonice, naš Dom za mene tim spreman Vam je pomoći. 

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter