Kako mali prostor učiniti većim?

Sve više ljudi suočava se s krizom današnjice – ako već i nisu – pa tako i s manjim brojem kvadrata koje treba urediti i prilagoditi životnim potrebama. Kako strpati peteročlanu obitelj u stan od 40 metara kvadratnih?! Nezamislivo, zar ne? Evo par savjeta kako mali prostor učiniti većim.

 

Iako je tužna realnost da mali prostor ima tendenciju izgledati još manje, moguće je prividno ga učiniti većim. Evo nekoliko savjeta kako vizualno povećati vaš dom i učiniti ga svjetlijim i otvorenijim. Kako namještaj može utjecati i povećati kapacitet prostora, a da se u malom domu ne osjećate klaustrofobično?

 

Evo par savjeta kako mali prostor učiniti većim.

mali prostor učiniti većim krevet na kat
Photo: Nikole Herriott and Michael Graydon

 

Namještaj za štednju prostora

Namještaj koji ima više funkcija pomaže da vaš dom izgleda manje pretrpano i neuredno.  

 

Sofa sa spremnikom

Sofa sa spremnikom dvostruki je čarobnjak u malom prostoru. Ako tražite DIY opciju, potražite čvrstu policu sa snažnim okvirom i podlogom. Možete se odvažiti pa čak staviti i pregrade i unutar njih dekorativne košare. Ako pak niste baš kreativan tip i ne da vam se petljati s time, uvijek možete kupiti sofu sa spremnikom.

 

 

Neka bude udobno i kad nema kauča

Ponekad je teško pronaći kauč, pogotovo kada je prostor premalen ili kad ima nekoliko vrata koje vode u druge prostorije. Alternativa je stvoriti ugodnu atmosferu s dvije fotelje u središtu. To će vam omogućiti dovoljno prostora za jednostavan pristup vratima, a opet i mjesto za druženje ili odmor uz knjigu. Uz fotelje, osigurajte da u blizini imate neki stolić za šalicu čaja, novine ili ukras.

 

 

Birajte fotelje s nogicama, one daju iluziju velikog prostora jer se vidi ispod.

 

Preklopni krevet

Preklopni krevet jedan je od najboljih načina da oslobodite prostor u svom domu. Ako se ne želite odreći svog king sized kreveta unutar 30 kvadratnih metara, onda će vam jedino ta opcija omogućiti taj luksuz.  

 

Photo: resourcefurniture.com

Stolovi na rasklapanje

Stolovi, poput ovih prikazanih na slikama, mogu pružiti dovoljnu površinu za obrok za jednu, dvije pa čak i tri ili četiri osobe ( ako se stisnete 🙂 ) te se proširiti za goste kada je to potrebno. Kada nije u uporabi, neki modeli se mogu potpuno složiti kako bi ih mogli sakriti iza vrata ili nasloniti na zid. Uz stol, možete kombinirati i stolice na rasklapanje pa ćete i time uštedjeti dodatan prostor. Također, jedna od opcija je stol na kotačiće – koje možete čak i sami dodati. Tako ga možete privući bliže slobodnog prostora gdje neće smetati i dati mu drugu funkciju, npr. kolica za piće.

 

 

Stakleni stol

Stakleni stol još je jedan sjajan višenamjenski komad. Stol, stolić, noćni ormarić ili čak radni stol od prozirnog stakla vizualno će nestati u sobi. Jedina loša strana je ta što ga morate češće čistiti.

 

Vizualni trikovi kako mali prostor učiniti većim

Vodoravne linije

Odabir vodoravnih linija u podovima, stropnim pločama odličan je alat za osjećaj dubine.

 

Photo: puglieseinteriors.net

 

Savjet PLUS
Nemojte stavljati tepihe u malim prostorima – znamo da ih skoro svi vole jer su čupavi i lijepo dekoriraju prostor – no stvaraju vizualan prekid te time nestaje ona optička iluzija zbog koje ste uopće i postavili vodoravne linije.

 

Prirodna svjetlost 

Odabir prozora preko pune dužine zida omogućava više svjetla čineći vaš dom otvorenijim i prozračnijim. Postoji mnogo pristupačnih prozora po nižim cijenama, samo treba biti uporan i malo bolje potražiti. Nemojte brzo odustati!

 

 

Boje zidova

Svijetle boje zidova vizualno otvaraju prostor i čine ga prozračnijim. Možete čak staviti i tapete svjetlijih nijansi s nekim uzorkom da obogatite prostor s različitim teksturama.

Photo: pinterest.com

Podudaranje namještaja i zidova

Podudaranje boja zidova, namještaja i kućanskih aparata također pomaže da se prostor čini prividno većim. Akcentne boje donose svježinu i prozračnost u prostoriju. Možete ih inkorporirati s jastucima, tapetama i sl. Stil ne predstavlja ograničenje za korištenje boja. Ako niste dovoljno hrabri da koristite više od 3 boje, izaberite uvijek jednu neutralnu i dvije kontrastne.

Zanemareni prostori znaju mali prostor učiniti većim

Napravite sami svoje police za pohranu stvari. Neka police idu po cijeloj dužini zida kako biste stvorili što više prostora bez uzimanja dragocjenih kvadrata. Odaberite neke atraktivne boje koje pašu uz ostatak interijera i malo se poigrajte. Ako stvari želite sakriti od pogleda znatiželjnih gostiju možete staviti zavjesu kao na slici.

Igra proporcijama

Već ste naučili da manje je više prilikom uređenja interijera. Ne pretrpavajte dnevni boravak nepotrebnim namještajem. Većina namještaja mora biti proporcionalna veličini dnevne sobe.  Igra proporcijama podrazumijeva da je samo jedan komad namještaj disproporcionalan veličini dnevne sobe. Odmaknite namještaj od zidova kako bi mali prostor učiniti većim. Lijepo je izložiti suvenire s putovanja, ali i suviše suvenira samo će napraviti kaos i niti jedan se neće vidjeti kako treba.

Terase, lođe, balkoni

Nastavite u istom tonu i u vanjskom prostoru kako biste u svojem malom domu mogli osjećati ugodnost i sreću. Dodajte namještaj za sjedenje, stolić, pokoju biljku ili dekorativni ukras. Ako imate terasu, lođu ili balkon pa makar samo za jednu osobu, čaj i kava u jutarnjim ili vino u večernjim satima je nešto što nikada ne biste trebali uzimati zdravo za gotovo.

 

Uživajte u svojemu domu, iako vam trebalo više vremena da ga uredite po svojim željama, ali vjerujete na kraju će vam se trud isplatiti. Kako si napravite, tako će vam i biti, stoga neka bude najbolje! 🙂

Moglo bi vas zanimati...

Pretplati se na newsletter